Nieuws

China werkt aan ‘killer drone’ die gericht doelen kan uitschakelen

Een Chinese firma werkt aan een nieuw type aanvalsdrone die gericht aanvallen kan uitvoeren op specifieke personen of voertuigen die zich in een stedelijke omgeving bevinden. Daartoe is de drone uitgerust met twee 50mm raketten, die op afstand afgevuurd kunnen worden. De Tianyi, zoals de drone heet, moet uiteindelijk ook beschikbaar komen voor buitenlandse afnemers.

Bedoeld voor urban warfare

Volgens ontwikkelaar Tianjin Zhongwei Aerospace Data System Technology is de drone vooral bedoeld voor antiterrorisme-acties en operaties die uitgevoerd worden door gespecialiseerde strijdkrachten. Voor zover bekend is de Tianyi de eerste militaire aanvalsdrone die specifiek ontwikkeld werd voor urban warfare missies.

De basis van de killer drone wordt gevormd door een military-grade quadcopter. De drone kan tot op een afstand van 5 km bestuurd worden door militairen op de grond. Dankzij infrarood- en laserdetectors kan de drone zowel overdag als ’s nachts ingezet worden in stedelijk gebied.

Naast het verzamelen van inlichtingen kan de drone ook gebruikt worden om doelen uit te schakelen. Hiertoe is de drone voorzien van twee 50 mm raketwerpers. Deze hebben een bereik van 1 km. Het is ook mogelijk om te richten op doelen die zich achter glas bevinden. Op die manier zijn ook personen die zich in gebouwen vinden niet veilig voor de drone.

Ook voor het buitenland

Onduidelijk is nog of het People’s Liberation Army – de militaire tak van de Communist Party of China (CPC) – de drones wil gaan inzetten, maar dat acht militair expert Song Zhongping wel waarschijnlijk. De ontwikkelaar wil de drone ook te koop gaan aanbieden aan buitenlandse afnemers, meldt de South China Morning Post.

Ethische vraagstukken

Een ontwikkeling als deze roept nieuwe ethische vraagstukken op. Nu nog wordt de Tianyi drone op afstand bestuurd, maar het ligt in de lijn der ontwikkeling dat de drone op een goed moment in staat is om geheel autonoom doelen te herkennen, achtervolgen en uitschakelen. De vraag is dan wie nog verantwoordelijk is voor het handelen van de drone. En wat als deze technologie in verkeerde handen valt? Hoe zit het met de mensenrechten als de drones worden ingezet door totalitaire regimes? In veel landen wordt daarom opgeroepen tot een verbod op autonome killer robots.

In 2017 pleitte de Amerikaanse wetenschapper Stuart Russell al op tot een verbod op autonome killer drones. In een overtuigende video liet hij zien hoe slaughterbots zouden kunnen werken en welke gevaren deze ontwikkeling met zich meebrengt. Die toekomstvisie lijkt met de Tianyi akelig dichtbij te komen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “China werkt aan ‘killer drone’ die gericht doelen kan uitschakelen

  • Waarom zie ik scènes uit de Terminator voorbij schieten? Inderdaad, best een akelig idee.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier