Video

Kijken: dronefilm ‘Miners Haven’, winnaar van de Skytools Aerial Battle 2019

Wat is de impact van Bitcoin mining op de economie en ecologie van IJsland? Daarover gaat de korte film Miners Haven, die gemaakt werd door CineShoots. De dronefilm werd uitgeroepen tot winnaar van de Aerial Battle 2019, een wedstrijd die door Skytools in het leven werd geroepen om filmtalent uit te dagen middels voornamelijk droneshots een verhaal te vertellen.

IJsland als decor

Na een strenge voorselectie, bestaande uit een voorronde op basis van inzendingen en een pitchronde, mochten twee teams afgelopen zomer naar IJsland om daar met behulp van de nieuwste drones een korte film op te nemen. Team CineShoots wist de jury te overtuigen met een pitch voor een film over Bitcoin mining, en team Drone Moments kreeg de handen op elkaar voor een video over kitesurfing.

Beide teams pakten flink uit voor de Battle. Cineshoots vroeg flink wat vergunningen aan om te mogen filmen bij de toeristische hotspots in IJsland, terwijl Drone Moments besloot om flink wat kitesurfmateriaal en een paar acteurs in te vliegen. Beide teams kregen de beschikking over een terreinwagen vol met apparatuur, waaronder een DJI Inspire 2 inclusief X7 camera plus lenzen, een Mavic 2 Pro en een paar GoPro’s. Daarnaast mochten de teams ook nog eigen apparatuur meenemen.

Juryoordeel

Uiteindelijk was de jury unaniem in haar oordeel: Miners Haven van CineShoots werd dankzij de sterke verhaallijn en de prachtige beelden uitgeroepen tot winnaar van deze eerste editie van de Skytools Aerial Battle. In de film wordt ingegaan op de controverse rondom het fenomeen Bitcoin mining. Aan de ene kant biedt het delven van de digitale munt veel economisch perspectief, maar het gevaar is dat dit ten koste gaat van de natuurlijke hulpbronnen op het bijzondere eiland. Die tegenstelling staat centraal in deze ‘docu by drone’. Leuk detail: de voice-over werd ingesproken door Tycho Gernandt.

De jury bestond uit Maarten Slooves (regisseur, cinematograaf en dronepiloot), André Becker (Head of European Product Management DJI), Ignas van Schaik (EMS Films) en Wiebe de Jager (Dronewatch.nl, auteur Dronefotografie en Dronevideo’s maken).

Benieuwd naar de film die Drone Moments maakte? Hun inzending met als titel Flugdreki kun je hier bekijken. De jury was onder de indruk van de droneshots maar vond de verhaallijn minder sterk uitgewerkt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier