Nieuws

Rond jaarwisseling geen vuurwerk maar droneshow boven Brugge

Als het aan het gemeentebestuur van de Belgische plaats Brugge ligt, wordt het nieuwe jaar niet met vuurwerk maar met een droneshow ingeluid. De bedoeling is dat een honderdtal drones een sierlijke lichtshow weggeven, ondersteund door een muzikale begeleiding. Volgens burgemeester Dirk De fauw is de show nauwelijks duurder dan vuurwerk en bovendien diervriendelijker.

Primeur

Als de droneshow doorgang vindt dan is dat meteen een primeur voor België: niet eerder werd in het land een lichtshow met behulp van drones verzorgd. De burgemeester van de stad is enthousiast over het idee. “Geen vuurwerk betekent ook minder lawaai. Het is diervriendelijk. Bovendien kunnen de organisatoren van dit spektakel ze ook doen aftellen van tien naar nul. Zo’n modern spektakel in een middeleeuwse stad als Brugge: geef toe dat het wel iets heeft”, zegt De fauw in de Belgische krant HLN.

Het idee is dat de show twee keer wordt uitgevoerd, tijdens het evenement Brugge Zingt: één keer om half 12 en de tweede keer rond middernacht. Beide keren zal een honderdtal drones opstijgen aan de achterzijde van het Concertgebouw. Daarna worden de drones boven ‘t Zand gedirigeerd, een groot plein dat naast het Concertgebouw ligt. Daar geven de met gekleurde ledlampen uitgeruste drones een driedimensionale show die zo’n 10 minuten duurt.

Nog niet 100% zeker

De show zal worden verzorgd door het Belgische bedrijf AndLights, dat zich zegt te specialiseren in droneshows. Toch is het nog niet 100% zeker dat het evement doorgaat: het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart moet nog toestemming geven voor de nachtelijke dronezwerm. Bovendien kan de show ook geen doorgang vinden als het regent of te hard waait.

Het plan om geen vuurwerk meer af te steken rond Oud&Nieuw maakt deel uit van een bredere visie van het stadsbestuur op lawaaiarme festiviteiten. “We hebben ons in het beleidsplan geëngageerd om, waar dat kan, geluidsarm vuurwerk te gaan gebruiken. De droneshow is bovendien amper duurder voor de stad dan een spetterend vuurwerk”, aldus de burgemeester.

(bron: HLN. Foto’s: AndLights)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Rond jaarwisseling geen vuurwerk maar droneshow boven Brugge

  • Super gaaf en een prima initiatief en alternatief, maar dat is mijn mening natuurlijk. Fijne dagen allemaal!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier