Productnieuws

V-Coptr Falcon heeft maar twee propellers en kan daardoor een klein uur vliegen

Het Chinese bedrijf Zero Zero Robotics heeft een wel heel opmerkelijke drone aangekondigd: de V-Coptr Falcon drone, die wordt aangedreven door slechts twee propellers. Daardoor is de drone compacter en efficiënter dan een gewone quadcopter. De bicopter heeft een vliegtijd van maar liefst 50 minuten en is uitgerust met een gestabiliseerde 4K camera.

Bicopter/dualrotor

Misschien gaat er niet direct een belletje bij je rinkelen als je de naam Zero Zero Robotics hoort. Toch is het bedrijf geen onbekende speler in de wereld van drones: eerder bracht het bedrijf de Hover Camera Passport en later de Hover 2 op de markt. Deze selfiedrones sloegen echter nooit echt aan bij serieuze dronevliegers, mede door de hoge verkoopprijs en de beperkte vliegtijd van maximaal 20 minuten.

Met de V-Coptr Falcon 4K doet Zero Zero Robotics een nieuwe poging om marktaandeel af te snoepen van marktleider DJI. En dat doet het bedrijf door een radicale ontwerpkeuze te maken: in plaats van de inburgerde quadrotorconfiguratie telt de V-Coptr Falcon slechts twee motoren en propellers, gemonteerd op inklapbare armen. Een bicopter dus, of dualrotor, net wat taalkundig gezien je voorkeur heeft.

Tilt-rotor technologie

Het aandrijf- en stuurprincipe van een bicopter is radicaal anders dan bij een quadcopter. Bij een drone met drie of meer propellers worden alle stuurcommando’s vertaald in het sneller of juist langzamer laten draaien van de afzonderlijke motoren. In het geval van een ontwerp met maar twee propellers is dat om natuurkundige redenen niet mogelijk. Daarom zijn de motoren van de V-Coptr Falcon in staat om een klein beetje te kantelen. Dat heet ook wel tilt-rotor technologie. De drone ontleent zijn naam aan het V-vormige profiel van het frame.

Volgens operationeel directeur Emily Wang heeft het bicopter-ontwerp flink wat voordelen ten opzichte van een quadcopter. “Een gewone quadcopter heeft flink wat luchtweerstand in de vliegrichting. Een tilt-rotor drone houdt in iedere vliegrichting ongeveer hetzelfde profiel. Het is een grote doorbraak.” Dankzij de nieuwe technologie heeft de V-Coptr Falcon 4K een vliegtijd van ca. 50 minuten, aldus Wang. Dat is bijna twee keer zo lang als de Mavic 2 van DJI. Een tweede voordeel is dat de drone veel stiller is dan een quadrotor.

4K camera en 7 km bereik

Voor het maken van opnamen beschikt de drone over een camera op een drie-assig gestabiliseerde gimbal. De camera kan filmen in 4K en maakt foto’s met een resolutie van 12 megapixels. De 1/2,3″ sensor is afkomstig van Sony en de beeldprocessor van Qualcomm, wat zou moeten zorgen voor een goede beeldkwaliteit. De drone is voorzien van voorwaarts gerichte obstakeldetectie. Net zoals de eerdere Hover Camera Passport en Hover 2 beschikt de drone over diverse trackingfuncties en intelligente vliegmodi.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de lange vliegtijd biedt de meegeleverde controller een bereik tot 7 km. Daardoor kan de drone grote afstanden afleggen. De controller beschikt over een uitklapbare houder voor een smartphone zodat daar de beelden op bekeken kunnen worden.

Prijs en beschikbaarheid

De V-Coptr Falcon verschijnt als het goed is februari 2020 op de markt. Geïnteresseerden kunnen via de website van Zero Zero Robotics 100 dollar aanbetalen om de profiteren van een verlaagde introductieprijs van 699 dollar. De uiteindelijke verkoopprijs wordt 999 dollar.

Naast de V-Coptr Falcon werkt Zero Zero Robotics onder de naam Project D aan een tweede, kleinere versie van de bicopter. Deze zou een gewicht van net geen 250 gram krijgen en ook een vliegtijd van 50 minuten bieden, een stuk langer dus dan de onlangs geïntroduceerde Mavic Mini van DJI.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “V-Coptr Falcon heeft maar twee propellers en kan daardoor een klein uur vliegen

  • Prachtige Drone met inderdaad een veel belovend concept. De introductie prijs 699 dollar is nu al niet meer geldig (2 jan 2020) en let ook op dat je import belasting moet betalen.
    Ik zelf zou gewoon even wachten tot dat deze in Nederland te koop is.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier