Opmerkelijk

Stoorzender van Chinese varkensboer in strijd tegen drones met varkenspest verstoorde ook vliegverkeer

De pogingen van een Chinese varkensboer om drones die door een criminele bende opzettelijk worden besmet met varkenspest te weren hebben geleid tot verstoringen van het regionale luchtverkeer in Noordoost-China. Op de boerderij was een illegale drone jammer geïnstalleerd, om ervoor te zorgen dat de ongewenste drones hun besmette lading niet nabij de varkens konden droppen.

Vliegverkeer ontregeld

De boer met de illegale drone jammer liep tegen de lamp na meldingen door verkeersvliegers over het wegvallen van het GPS-signaal nabij vliegveld Harbin, gelegen in de noordoostelijke provincie Heilongjiang. In sommige gevallen viel zelfs het ADS-B transpondersignaal weg, dat gebruikt wordt om vliegtuigen te volgen. Als gevolg daarvan raakte het vliegverkeer in de regio ontregeld.

Na een check op stoorzenders werd de drone jammer aangetroffen bij het Chinese bedrijf Heilongjiang Dabeinong Agriculture & Pastoral Foods. Al snel werd duidelijk dat de stoorzender was geïnstalleerd om drones van criminelen te weren. De drone jammer moest worden ingeleverd, maar er werd geen bekeuring uitgedeeld. Het bedrijf wilde niet publiekelijk reageren.

Varkenspest verspreiden

Het Chinese persbureau Xinhua maakte onlangs melding van het gebruik van drones door criminele bendes, die de toestellen voorzien van kleine ladingen besmet met de Afrikaanse varkenspest. De besmettingshaarden worden dan gedropt op varkensstallen. De boeren worden vervolgens onder druk gezet om de besmette varkens spotgoedkoop aan de bendes te verkopen, die de varkens daarna als zijnde gezond vee te koop aanbieden.

De prijs van varkensvlees is in de afgelopen maanden verdubbeld sinds miljoenen varkens moesten worden geruimd nadat de Afrikaanse varkenspest was geconstateerd op een aantal varkensboerderijen. De ziekte is fataal voor varkens maar vormt geen bedreiging voor mensen.

Drone jammers

Het opmerkelijke verhaal doet enigszins denken aan de inzet van drone jammers tijdens een aantal binnenlandse reizen van president Poetin. Daardoor raakte de navigatie-apparatuur van scheepsverkeer in de omgeving ontregeld.

Drone jammers zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige stoorzenders breken in op de radioverbinding tussen dronepiloot en drone, waardoor het toestel op zijn plek blijft hoveren, de landing inzet of terugkeert naar het punt van opstijgen. Andere jammers verstoren het GPS-signaal waarvan de drone afhankelijk is voor de positiebepaling, waardoor de toestellen feitelijk onbestuurbaar raken. Dat wordt ook wel GPS spoofing genoemd.

Het nadeel van de inzet van (illegale) drone jammers is dat de verstorende radiogolven ook ander lucht, weg- en scheepvaartverkeer kunnen treffen. Daardoor is het gebruik van drone stoorzenders bijna overal ter wereld verboden, zo ook in Nederland. Toch wordt het gebruik van drone jammers door Defensie overwogen als instrument tegen drones van bijvoorbeeld terroristen: de politie gaat er binnenkort zelfs mee experimenteren.

(bron: South China Morning Post)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier