Regelgeving

EASA publiceert eerste voorlichtingsvideo EU drone-regelgeving

In de aanloop naar de introductie van de nieuwe Europese drone-regelgeving op 31 december 2020 heeft luchtvaartautoriteit EASA alvast een korte voorlichtingsvideo gepubliceerd waarin een aantal highlights de revue passeren. De video is bedoeld voor beginnende dronevliegers die in de Open category terecht zullen komen. Op een speelse manier worden de belangrijkste regels aangestipt.

Elementaire regels uitgelegd

De voorlichtingsvideo werd voor het eerst getoond tijdens de Amsterdam Drone Week en is nu ook online te zien. Op een ietwat cartooneske manier wordt duidelijk gemaakt dat je als kersverse drone-eigenaar eerst een online training moet volgen en jezelf als dronepiloot moet registreren, voordat je mag vliegen met je drone. Ook komen elementaire regels aan bod zoals het verplicht in het zicht houden van de drone en het niet hoger vliegen dan 120 meter. De video betreft alleen de A1 subcategorie voor drones tot 900 gram.

De video is een eerste aanzet tot Europese publiekscommunicatie over de nieuwe regelgeving, die op 31 december 2020 van kracht wordt. Op die datum moeten alle mensen die willen vliegen met een drone die meer weegt dan 250 gram of van een drone die uitgerust is met een camera waarmee opnamen gemaakt kunnen worden zich registreren. Ook moet men een EU dronebewijs halen, middels een theorie-opleiding en -examen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “EASA publiceert eerste voorlichtingsvideo EU drone-regelgeving

 • Het lijkt allemaal zo simpel volgens de cartoon. Alsof je het allemaal geregeld hebt binnen 5 minuten.
  Ik denk dat de theorie test best pittig kan worden.

  Beantwoorden
 • Nicholas

  Ligt het aan mij of is deze video een beetje richting de xxx getint; met name de stem van de drone en ook hoe ze met de piloot omgaat.

  Beantwoorden
 • Ik ben erg benieuwd. Ook bij mij zijn er nogal wat vragen!

  Mogen de drones die nu op de markt zijn over een paar jaar niet meer gebruikt worden, of gelden de technische eisen alleen voor toestellen die dan te koop worden aangeboden? Dan kunnen er tegen die tijd een hoop toestellen bij het afval?!

  En waar ik eigenlijk niets over lees: gelden al de nieuwe regels ook voor modelvliegtuigen? moeten die dan ook een registratiechip krijgen die op afstand uit te lezen is en moeten die ook een return-to-home voorziening of iets dergelijks krijgen?
  En ik neem aan dat de gewichtsklassen dan ook hetzelfde zijn? Dan zit je met bijvoorbeeld een “simpele” Multiplex Easy Glider al boven de 900 gram en moet je dus al voor een zwaarder examen gaan….

  En gelden deze technische eisen ook op officiële modelvlieg velden, of kunnen daar de huidige toestellen nog wel gebruikt worden?

  Beantwoorden
 • Het is altijd uitdagend om de grenzen op te zoeken. Mijn drone van DJI weegt 249 gram en heeft een camera. Nu begrijp ik uit sites van de overheid dat je een drone lichter als 250 gram niet hoeft te registreren, behalve als deze een camera aan boord heeft. Maar daar onder staat weer dat “Let op: …’speelgoed-drone’ met camera die minder dan 250 gram weegt, dan heb je ook geen exploitantnummer nodig”. Dubbelop? Nu wordt het duiveltje in mij wakker! Wie bepaalt wat een ‘speelgoed-drone’ is? De Nederlandse overheid? De EU? Of toch de EASA? En waarom is het zo onduidelijk? Hoe groot is de pak-kans en de mogelijke boete? Laat staan de pak-kans met een drone met een vliegbereik van ca 10km!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier