Opmerkelijk

Zeventienjarige student verbreekt wereldrecord snel opstijgen met een drone

De zeventienjarige student Zechen Wei heeft het wereldrecord snel opstijgen met een quadcopter verbroken door zijn zelfgebouwde drone in slechts 2.732 seconden naar een hoogte van honderd meter te laten opstijgen. Daarmee is Wei de nieuwe houder van de titel “Snelste klim naar 100 m door een quadcopter” in het Guinness Book of World Records.

Van 0 tot 100 voor drones

Misschien had je nog niet eerder gehoord van dit wereldrecord. Om heel eerlijk te zijn was het ook aan ons voorbij gegaan dat er überhaupt zoiets bestond als een competitie rondom het zo snel mogelijk opstijgen met een drone. Maar blijkbaar is het een tak van sport om quadcopters te bouwen die zo snel mogelijk kunnen opstijgen en is daar zelfs een wereldrecord aan verbonden. Een soort wedstrijdje ‘van 0 tot 100’ zoals we dat kennen uit de autosport, maar dan voor drones.

Het vorige wereldrecord stond op naam van de Duitse ingenieur Dirk Brunner. Zijn quadcopter deed er drie jaar geleden 3.871 seconden over om een hoogte van 100 meter te bereiken. Als onderdeel van een researchproject aan de Amerikaanse Princeton-universiteit besloot Wei om het record van Brunner te verbeteren.

Op 25 oktober 2019 was het zover en liet Wei zijn drone opstijgen. Nog geen drie seconden later zat de drone al op 100 meter. Daarmee werd het record uit 2016 met gemak gebroken en kan Wei zich de nieuwe houder van het wereldrecord noemen.

1,5 jaar ontwikkelen

In de ontwikkeling van de drone ging maar liefst 1,5 jaar tijd zitten. Onder begeleiding van zijn mentor Adam Kemp maakte Wei met behulp van een CAD programma talloze 3D modellen en voerde flink wat simulaties uit om de theoretische vliegeigenschappen te bepalen.

De uiteindelijke drone werd voorzien van 5” propellers van Emax, welbekend in de drone racing community. In de toekomst wil Wei zijn eigen props gaan ontwerpen, die de drone nog sneller kunnen laten opstijgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier