Incident

Politie verhindert drugssmokkel per drone bij gevangenis Alphen aan den Rijn

De politie heeft vrijdagavond 27 december een drone in beslag genomen waarmee getracht werd een lading drugs over de muren van de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn te smokkelen. Een 28-jarige man uit Rotterdam kon in de omgeving van de gevangenis worden aangehouden. Twee andere verdachten zijn nog voortvluchtig.

Drone op binnenplaats

Bij de politie kwam even na half tien ’s avonds een melding binnen over een geparkeerde auto van waaruit getracht werd om een drone te laten opstijgen. Eénmaal aangekomen bij het voertuig trof de politie een ingeschakelde controller van een drone aan, evenals een nieuwe drone die nog in de verpakking zat. De inzittenden van de auto werden niet aangetroffen. In de omgeving kon wel een 28-jarige Rotterdammer worden aangehouden.

Op de binnenplaats van de penitentiaire inrichting werd een drone aangetroffen waaraan een klein pakketje was bevestigd. Een tweede pakketje was blijven hangen in de omheining van de gevangenis. In beiden pakketjes zat een kleine hoeveelheid hard- en softdrugs. De politie zoekt nog uit voor wie de pakketjes bestemd waren. De auto, drones en drugs zijn in beslag genomen.

Geofencing

Om wat voor merk en type drone het gaat is niet bekend. Onlangs bracht dronefabrikant DJI een update uit voor het geofencingsysteem van de populaire drones van dit merk. Sindsdien zijn alle penitentiaire inrichtingen in Nederland aangemerkt als no fly-zone, waardoor voorkomen moet worden dat drones gebruikt worden om smokkelwaar over de gevangenismuren te brengen. Geofencing is echter geen waterdichte technologie en niet alle drones zijn met deze technologie uitgerust.

Om meer van dit soort incidenten te voorkomen was de PI van Alphen aan den Rijn al van plan om een net over de luchtplaats gaan spannen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier