Pro

Nationale Vuurwerk en aftelmoment dit jaar middels drone en AR in beeld gebracht

Droneliefhebbers opgelet: het Nationale Vuurwerk en het aftelmoment worden dit jaar op een wel heel innovatieve wijze in beeld gebracht. Een drone zal namelijk beelden maken van het vuurwerk dat wordt afgestoken bij de Erasmusbrug, waarbij de aftelklok middels augmented reality (AR) live op het water van de Maas wordt gevisualiseerd.

Live augmented reality droneshot

Het Nationale Vuurwerk, dat tijdens de jaarwisseling vanaf de Rotterdamse Erasmusbrug wordt afgestoken en op alle zenders van RTL te zien is, wordt dit jaar voor het eerst vanuit de lucht gefilmd door middel van een drone. Daarvoor werd speciaal een ontheffing afgegeven door de ILT. Normaal gesproken is het niet toegestaan om buiten de daglichtperiode te vliegen met een drone, en bovendien vindt de vlucht plaats in het gecontroleerde luchtruim rondom Rotterdam The Hague Airport.

Maar daar blijft het niet bij: middels de nieuwste augmented reality-technieken wordt op tv live een klok in beeld gebracht die op het water van de Maas lijkt te drijven. Ook worden het jaartal 2020 en andere AR-elementen op deze manier geprojecteerd. Om dat mogelijk te maken ging Martijn Enkelaar van The Postboat Dronedepartment in opdracht van Fjuze en NEP een samenwerking aan met NEP Graphics. De dronevlucht wordt uitgevoerd door Frans Janssen van Luchtfilmproducties.

De shots worden in principe gemaakt met een Inspire 2 met X7 camera.

Primeur voor Nederland

Volgens Enkelaar is het voor het eerst in Nederland dat op deze manier een live AR-droneshot wordt uitgezonden. “Normaal wordt hiervoor gebruik gemaakt van markers in het decor en data uit de lenzen van de camera’s, maar dat kan bij een drone niet. Daarom maken we nu gebruik van data tracking op basis van pixelherkenning in het shot. Dat heet TTL (Through The Lens) datatechniek.”

Uniek is ook dat de dronepiloot twee displays op zijn controller heeft: één met het live beeld vanuit de drone en een tweede monitor waarop het uiteindelijke beeld inclusief AR-elementen te zien is. Op die manier kan er bij het vliegen rekening worden gehouden met de juiste weergave van de computergraphics.

Het uitvoeren van een lenscalibratie ten behoeve van de TTL datatechniek.

Vier drones in totaal

Wat de weersomstandigheden betreft wordt niets aan het toeval overgelaten. “We staan er met vier dronesystemen: een Inspire 2 met Zenmuse X7 camera, een tweede Inspire 2 als backup, een waterdichte M210 in het geval van stortregen, en mocht de mist zo hevig zijn dat we de lucht niet in mogen van de luchtverkeersleiding, dan is er een bootje van de Rotterdamse haven met een cablecam-drone boven het dek zodat het AR-shot vanaf het water kan worden gemaakt”, aldus Enkelaar.

Het augmented reality project is al sinds oktober in voorbereiding. Enkelaar: “Twee maanden voorbereiding, het enthousiasme van het NEP AR-team en de snelle medewerking van de ILenT bij het verlenen van de benodigde speciale ontheffingen maken dat wij met veel plezier en vertrouwen de lucht in gaan. Oudejaarsavond 23.54 uur komen we in uw woonkamer.”

De ‘cablecam drone’ die boven het dek van een boot wordt opgehangen, om zodoende toch shots te kunnen maken als er niet gevlogen mag worden.

(coverfoto: @deb_fong_photography – alle andere foto’s: Frans Janssen)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Nationale Vuurwerk en aftelmoment dit jaar middels drone en AR in beeld gebracht

  • Geweldig initiatief! Alleen maar goed. Hopend op een betere acceptatie van het gebruik van drones door het publiek en dus de maatschappij.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier