Dit zijn onze 10 meest gelezen artikelen van 2019

Wat hield onze lezers zoal bezig afgelopen jaar? Welke artikelen op Dronewatch uit 2019 werden het best gewaardeerd? Ieder jaar publiceren we een top 10 van meest gelezen artikelen, waaruit haarfijn duidelijk wordt waar de interesses zoal naar uitgingen. Om het spannend te houden beginnen we traditiegetrouw met nummer 10 en tellen we af naar nummer 1!

10. Zo komt het EU dronebewijs eruit te zien

Alle artikelen die te maken hebben met de aankomende Europese drone-regelgeving werden dit jaar letterlijk verslonden door onze lezers. Onze uitleg over het EU dronebewijs is daarvan een goed voorbeeld. Eind oktober publiceerden we dit artikel en binnen een paar weken werd het zo vaak gelezen dat er een vermelding in deze top 10 over heel 2019 werd gehaald.

9. Mavic Mini of Spark 2? Dit wordt DJI’s volgende drone

In augustus van dit jaar brachten we de eerste geruchten over de Mavic Mini. Toen nog wisten we niet zeker of dat DJI’s minidrone Spark 2 of Mavic Mini ging heten, maar dàt er een ultralichte (249 gram!) drone aan zat te komen, dat was zo goed als zeker. Dat de Mavic Mini de gemoederen flink zou bezig houden blijkt wel in de rest van deze top 10 artikelen.

8. Alle nieuwe DJI drones gaan waarschuwen voor naderend luchtverkeer

Nieuws afkomstig van dronefabrikant DJI gaat er altijd in als koek bij onze lezers. Zo werd de aankondiging eind mei dat alle toekomstige drones van DJI boven de 250 gram gaan waarschuwen voor ander vliegverkeer dusdanig vaak gelezen dat het artikel eindigt op de 8e plaats in dit jaaroverzicht. Dronewatch plaatste wel een belangrijke kanttekening bij het bericht: in Nederland en België zul je voorlopig niet op deze functie kunnen vertrouwen.

7. ‘Mavic Mini gaat 245 gram wegen en filmt in 4K’

Al vrij snel nadat Dronewatch het gerucht verspreidde dat er een Mavic Mini aan zat te komen volgden er in augustus meer geruchten over de specs van de nieuwe drone. Dat de Mavic Mini minder dan 250 gram zou gaan wegen dat bleek correct te zijn; alleen filmt de camera niet in 4K, maar in 2,7K resolutie. Een 7e plek voor dit artikel.

6. 3D reconstructie wijst uit: volume brandstapel Scheveningen lag rond de 10.000 kuub

Het dramatisch uit de hand lopen van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp deed ons op het idee komen om een paar volumemetingen uit te voeren op de 3D modellen die we hadden gemaakt van beide brandstapels. Samen met Aerial Footage Holland kwamen we tot de conclusie dat de Scheveningse toren rond de 10.000 kuub aan pallets bevatte. Het artikel met toelichting op de berekening werd bijzonder goed gelezen en komt terecht op de 6e plaats in dit overzicht.

5. Kijken: ravage door vreugdevuur Scheveningen (+3D modellen van de brandstapels)

Op nieuwjaarsdag namen we een kijkje bij de smeulende resten van de brandstapel op Scheveningen. De omgeving leek wel een slagveld. Onze dronebeelden van de ravage werden goed bekeken en komen samen met het bijbehorende artikel waarin we ook de 3D modellen van de brandstapels toonden terecht op plaats 5.

4. DJI Mavic Mini review: krachtpatser in dwergformaat

Onze review van de Mavic Mini die we eind november plaatsten werd zeer goed gewaardeerd door onze lezers. Binnen een paar weken tijd werd de review ruim 9.000x gelezen en daarmee komt de review binnen op de 4e plek in deze top 10.

3. DJI introduceert Mavic Mini: drone van nog geen 250 gram met 30 minuten vliegtijd

En wederom vind je een artikel over de Mavic Mini in deze top 10 artikelen van 2019. De officiële aankondiging van de Mavic Mini eind oktober wist binnen no-time uit te groeien tot één van onze best gelezen artikelen in 2019. Een vermelding in de top 3 is het gevolg.

2. Europese drone-regelgeving in definitieve vorm beschikbaar

Op 1 juli 2020 is het zo ver: dan wordt de Europese drone-regelgeving van kracht. Hoe de definitieve regelgeving in elkaar zit liet de Europese luchtvaartautoriteit EASA medio juni van dit jaar weten. Dankzij de grote belangstelling voor dit onderwerp komt deze toelichting terecht op de tweede plek in dit jaaroverzicht.

1. Dit is wat de invoering van de Europese drone regelgeving medio 2020 voor Nederland gaat betekenen

Met stip op de eerste positie in dit jaaroverzicht komt ons artikel met uitleg over wat de EU drone-regelgeving voor Nederland gaat betekenen. Bijna 27.000 keer (!) werd dit uitgebreide verslag van een voorlichtingsbijeenkomst gelezen. Best bizar eigenlijk dat een artikel over regelgeving zoveel lezers trekt: het geeft in ieder geval goed aan hoezeer dit onderwerp speelt bij dronevliegend Nederland!


Tot slot nog wat interessante statistieken over de bezoekersaantallen op Dronewatch. In 2019 werd de website bezocht door ruim een kwart miljoen unieke bezoekers. De helft daarvan betreft regelmatig terugkerende lezers.

In totaal bracht men meer dan 500.000 bezoeken aan de website. Ruim 82% van de bezoekers is afkomstig uit Nederland, 12% uit België, en de rest uit andere landen.

Het aantal nieuwsbriefabonnees groeide van zo’n 3.100 begin 2019 tot ruim 4.000 nu. Via social media (Twitter, Facebook, LinkedIn) bereikt Dronewatch inmiddels meer dan 20.000 fans en followers. 

Tot slot enkele statistieken over de omvang van de community rondom Dronewatch. Het door ons beheerde forum DronePilots.nl telt inmiddels een kleine 2.700 leden. De Facebookgroep Dronefotografie en -video telt ruimt 2.900 leden. Bij elkaar ruim 5.000 leden, waarvan een flink deel met enige regelmaat bijdragen plaatst! 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier