Droneshow Brugge tijdens jaarwisseling geplaagd door technische storing

De drone lichtshow die de jaarwisseling in de Belgische plaats Brugge moest opluisteren is deels mislukt als gevolg van een technische storing. Dat meldt de organisatie op Facebook. Van de 80 drones die de lichtshow zouden opvoeren ging maar de helft de lucht in. Waarschijnlijk was vochtigheid als gevolg van mist debet aan het probleem.

Te vochtig

De bedoeling was dat 80 drones voorzien van meerkleurenleds gezamenlijk een vooraf ingeprogrammeerde choreografie zouden uitvoeren op de maat van een muziekstuk. Aangestuurd door een centrale computer zouden de drones in de lucht diverse figuren, teksten en beelden laten zien aan het publiek.

Helaas ging er op het laatste moment iets mis, waardoor de helft van de drones aan de grond bleef staan. “Het eerste deel ging vlekkeloos wat betreft de countdown. 40 drones gingen zoals gepland de lucht in. Helaas sloeg de tweede reeks van 40 drones in veiligheid omwille van een technisch probleem. We vermoeden met de mist tot uurtje voor opstijgen dat de vochtigheid een probleem vormde”, schrijft organisator AndLights op haar Facebookpagina.

Veiligheid voorop

Aan de voorstelling ging een lange periode van voorbereiding vooraf. Ook de Belgische luchtvaartautoriteiten werden in een vroegtijdig stadium betrokken om de show vergunningstechnisch mogelijk te maken. Daarbij stond veiligheid van het publiek voorop. Daarom werd het verkeer in het centrum tijdelijk stilgelegd en stond het publiek op enige afstand van de drones.

De strenge veiligheidsmaatregelen waren mogelijk mede oorzaak van de storing. “Het systeem is zo geprogrammeerd dat de veiligheid op geen enkel moment in gevaar kan komen. Hierdoor kon het systeem niet opstijgen. Hierdoor kon het tweede deel van de show niet doorgaan, waardoor we na 7 minuten terug moesten laten met de eerste lading.”

Toch trots

De organisatie betreurt de storing maar is desalniettemin trots op het resultaat. “AndLights had uiteraard na 3,5 jaar werken graag hun volledig show kunnen tonen, maar veiligheid gaat voor alles. We zijn ergens trots dat we het eerste deel konden tonen. 40 drones synchroon in formatie laten vliegen is al een technisch huzarenstukje. Jammer van het tweede deel. We gaan dit snel evalueren en zorgen dat we nog sterker terugkomen.”

De show kostte de gemeente 25.000 euro. “Over de kostprijs moet nog worden gesproken. De beide bezielers van het droneproject zullen nu alles evalueren. We waren alleszins van plan om ook de komende jaren met hen in zee te gaan”, verklaart de burgemeester van Brugge in Metro.

Een veertigtal drones vormt het jaartal 2020. Foto: AndLights

Door mist ook geen AR droneshot

Ook in Nederland zorgde de mist voor problemen. Het augmented reality droneshot bij de Erasmusbrug kon niet worden uitgevoerd door het verminderde zicht. Wel maakte de drone een aantal luchtopnamen van het vuurwerk die tijdens de live uitzending op de zenders van RTL te zien waren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier