Aboutaleb gaat mogelijkheid droneshow Rotterdam onderzoeken (+update)

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat onderzoeken of het Nationale Vuurwerk in Rotterdam volgend jaar wellicht vervangen of aangevuld kan worden door een droneshow. Directe aanleiding zijn schriftelijke vragen van de gemeenteraadsleden Vincent Karremans en Dieke van Groningen. De VVD’ers willen graag weten wat de kosten zijn en of een lichtshow met drones praktisch en wettelijk mogelijk is.

‘Spectaculaire beelden’

Begin december riep dierenrechtenorganisatie PETA de burgemeester al op om een droneshow te organiseren in plaats van vuurwerk. “Een lichtshow met drones maakt geen lawaai, is veiliger en zorgt voor vrijwel geen luchtvervuiling”, schreef de organisatie toen in een brief aan Aboutaleb.

De oproep om het vuurwerk te vervangen door een droneshow vindt inmiddels breder weerklank. Beelden van de droneshow in Shanghai afgelopen jaarwisseling gingen de hele wereld over. Diverse Nederlandse politici deelden de beelden op twitter. Ook Aboutaleb heeft de beelden gezien, meldt een woordvoerder. De burgemeester erkent dat het spectaculaire beelden zijn, en wil gaan onderzoeken of het een idee is naast een grote vuurwerkshow.

Te windgevoelig

Mark Rouwenhorst van JMR, organisator van de Nationale Vuurwerkshow bij de Erasmusbrug denkt niet dat een droneshow het vuurwerk in zijn geheel kan vervangen. “Toen ik de beelden uit Shanghai zag dacht ik ook ‘wow’, maar de nieuwigheid zal er snel af zijn. Vuurwerk is intenser. Het licht is feller. De knallen. Dat maakt altijd indruk”, zegt hij in het AD.

Volgens Rouwenhorst zijn drones te windgevoelig om op te kunnen rekenen op het moment suprême. “Drones komen met een klein beetje wind al in de problemen, terwijl het vuurwerk met de jaarwisseling onder alle omstandigheden door moet gaan. Twaalf uur is twaalf uur.’’ Ook mist zou roet in het eten kunnen gooien, zoals tijdens afgelopen jaarwisseling. “Drones waren helemaal niet zichtbaar geweest.”

De windgevoeligheid van drones is inderdaad een probleem. De eerste Nederlandse droneshow boven het IJ eind 2018 kon ook een aantal dagen niet doorgaan in verband met de wind. De droneshow die afgelopen jaarwisseling in Brugge werd opgevoerd kampte met een technische storing, waardoor er uiteindelijk maar 40 drones de lucht in gingen. Het publiek droop teleurgesteld af. De droneshow in Shanghai bestond uit maar liefst 2.000 drones.

Ontheffing

Wettelijk gezien zijn er een paar obstakels voor een droneshow, alhoewel de Europese drone-regelgeving die op 1 juli 2020 wordt ingevoerd e.e.a. wellicht eenvoudiger maakt. Bovendien kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een eenmalige ontheffing afgeven. Dat de Erasmusbrug in de CTR van Rotterdam The Hague Airport ligt hoeft ook geen probleem te zijn, mits de luchtverkeersleiding is ingelicht en toestemming geeft voor dronevluchten op die locatie.

Een droneshow bestaat uit een lichtshow die uitgevoerd wordt door tientallen, honderden of zelfs duizenden kleine drones die elk voorzien zijn van een meerkleurenled. Een centrale computer stuurt alle drones gelijktijdig aan. Die kunnen daardoor complexe, driedimensionale en veelkleurige figuren vormen en animaties weergeven. Doorgaans duurt een droneshow zo’n 10-15 minuten, in verband met de beperkte vliegtijd van de drones. De shows worden begeleid door bijpassende muziekstukken en geluidseffecten. Voor de veiligheid vliegen de drones boven water of boven een afgezet gebied.

Dronewatch-lezers positief

Uit een recente enquête die Dronewatch hield onder haar lezers blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden met oud en nieuw liever een droneshow zou zien dan traditioneel vuurwerk. Eén op de vijf deelnemers zou het liefst allebei zien. Vijftien procent van de lezers houdt het liever bij alleen vuurwerk om het nieuwe jaar in te luiden.

Update (3 januari 12:20)
De droneshow in Shanghai blijkt achteraf helemaal niet tijdens de jaarwisseling te hebben plaatsgevonden, maar enkele dagen ervoor. Dat meldt de BBC. Op oudejaarsavond was er helemaal niets te zien, meldden diverse aanwezigen. De show werd voor de zekerheid al op 28 december opgenomen en uitgezonden op de 31e.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Aboutaleb gaat mogelijkheid droneshow Rotterdam onderzoeken (+update)

 • 3 januari 2020 om 09:32
  Permalink

  https://youtu.be/h9j1cMEHfxM Shanghai drone show die heel de wereld in het nieuws presenteert op nieuwjaarsdag heeft nooit plaats gevonden. Hoax, nep, niet echt, fake news. Knap staaltje Social media management van de Chinezen.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   3 januari 2020 om 12:23
   Permalink

   De show heeft blijkbaar wel plaatsgevonden, maar dan op 28/12. De beelden werden op de 31e uitgezonden alsof het live was. Het artikel is hierop aangepast. Uiteraard doet Aboutaleb er verstandig aan om dit feit mee te nemen in zijn overwegingen…

   Beantwoorden
 • 3 januari 2020 om 15:11
  Permalink

  Ik stond zelf naast de cameravrouw voor de beelden van de NPO in het WPC afgelopen oud- en nieuw en tot 23:30u was er door de mist geen fatsoenlijk shot te maken. Daarna klaarde het iets op. Een drone had geen schijn van kans: inderdaad te veel mist en boven de nieuwe Maas heb je altijd behoorlijk wind.

  Buiten het feit dat het gebied binnen de CTR van Rotterdam The Hague Airport, heb je te maken met 1) de Lifeliner voor het Erasmus ziekenhuis, en 2) de Zulu van de politie.

  Vervangen van het vuurwerk door droes in Rotterdam lijkt mij dus vrij kansloos.

  Beantwoorden
 • 4 januari 2020 om 10:39
  Permalink

  Bizar dat de mensen die verstand zouden moeten hebben van drones (oftewel de lezers hier), een droneshow als alternatief *kunnen* zien voor vuurwerk. Alsof ze nog nooit een drone in het echt hebben gezien. Kan er echt niet bij.

  Een droneshow is in het beste geval leuk om op youtube in 3x doorheen te klikken en is op geen enkele manier te vergelijken met een vuurwerkshow, laat staan een waar vuurwerkpandemonium zoals we dat in Nederland kennen. Een drone ‘show’ gaat om een paar lichtgevende pixels in de lucht, die op gezapige wijze een voorgeprogrammeerd dansje vliegen. Vuurwerk daarentegen werkt omdat het ruig, rauw, knalt, flitst en overal om je heen is zover je kijkt. Als of je monstertruck liefhebbers een balletshow voorschotelt.

  Ik ben team drones. Ik zie ook de problemen van vuurwerk, en alternatieven zijn welkom, maar droneshows op de huidige manier zijn totaal ongeschikt. Het laatste restantje van de dronehype uit 2015. Technische limitaties, onbetrouwbaarheid, en regelgeving komen daar nog bovenop. Die zijn allemaal wel op te lossen. De drone-ballet beleving echter….

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   6 januari 2020 om 08:27
   Permalink

   Ieder zijn mening :). Ik ben met je eens dat een droneshow – als deze al kan doorgaan ivm het weer – lang niet zo’n audiovisuele aanslag op je zintuigen vormt als een vuurwerkshow. Maar ik heb na flink wat vuurwerkfestivals gezien te hebben het eigenlijk wel een beetje gehad met deze vorm van vermaak. Het wordt tijd voor iets nieuws en droneshows kunnen in ieder geval meer variatie bieden qua vormen en kleuren dan vuurwerk. En vergeet niet dat drones zich knetterhard aan het ontwikkelen zijn. Ik denk dat een droneshow over 5 jaar niet te vergelijken is met wat we nu overal zien. Maar we gaan het meemaken. Het is in ieder geval weer een interessante discussie 😉

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier