Markt

Pentagon doet alle Chinese drones en drone-componenten in de ban

Militairen en medewerkers van het Amerikaanse ministerie van defensie mogen dit jaar geen gebruik meer maken van drones of onderdelen van drones die afkomstig zijn uit China. Dat volgt uit een wet die eind december 2019 werd aangenomen. De maatregel treft vooral DJI, maar ook andere Chinese fabrikanten en toeleveranciers worden getroffen.

Totaalverbod

De wet in kwestie betreft de National Defense Authorization Act (NDAA), die betrekking heeft op het fiscale jaar 2020. Hierin wordt een totaalverbod uitgevaardigd op het aanschaffen en het gebruiken van drones van Chinese makelij. Ook mogen bestaande contracten met leveranciers niet verlengd worden.

Het verbod betreft niet alleen drones: ook flight controllers, radio- en datatransmissiesystemen, camera’s, gimbals, ground controller stations en software maken deel uit van het verbod. Daarnaast mag er op geen enkele manier data worden verzonden naar een Chinese server of een Chinees bedrijf.

Alleen om zogenaamde counter UAS (anti drone) systemen te testen mogen er nog Chinese drones worden aangeschaft. Een soortgelijke uitzonderingen is er voor het testen van systemen voor elektronische oorlogvoering. Verder kan er in individuele gevallen een ontheffing worden verleend op het verbod, als dat in het belang is van de VS.

Weinig alternatieven

Het spreekt voor zich dat met name DJI als marktleider op het gebied van commercial off-the-shelf (COTS) drones wordt getroffen door het verbod. Maar ook andere Chinese dronefabrikanten hebben het nakijken, waaronder Yuneec. Toeleveranciers die niet in China gebaseerd zijn maar wel gebruik maken van Chinese componenten in hun producten krijgen eveneens te maken met de nieuwe wet.

Problematisch voor het Amerikaanse defensieministerie is dat er maar weinig alternatieven voorhanden zijn voor de systemen van Chinese fabrikanten, zeker als het gaat om de kleinere en klant en klare systemen. Ongetwijfeld zullen Amerikaanse en mogelijk ook Europese dronefabrikanten profiteren van de maatregel, maar het zal niet meevallen om de technologische achterstand in te halen.

Niet onverwacht

De maatregel van het Pentagon komt niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. Al in 2017 werden legeronderdelen gewaarschuwd dat systemen van DJI wel eens gevoelige informatie zouden kunnen doorspelen naar Chinese servers. DJI nam daarop maatregelen, waaronder de lancering van Government Edition, een serie producten die standalone kunnen functioneren. Maar blijkbaar was dat niet genoeg om het DoD te overtuigen. Ook de nog altijd slepende handelsoorlog tussen de VS en China speelt mogelijk een rol.

Een woordvoerder van DJI vindt het vreemd dat technologie wordt afgewezen op basis van het land van herkomst en stelt dat er in de wettekst onvoldoende aandacht is voor cybersecurity en informatieveiligheid in het algemeen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier