Australië introduceert gestandaardiseerde drone-gebodsborden

Wie wel eens naar toeristische hotspots in het buitenland afreist wordt in toenemende mate geconfronteerd met een wildgroei van drone gebodsbordjes. Om meer eenheid te bereiken in deze vorm van publiekscommunicatie wordt er in Australië nu werk gemaakt van gestandaardiseerde gebodsborden. Het gaat vooralsnog om twee varianten: een verbodsbord en een bord dat dronevliegers op de regels wijst.

Drone rules apply / no drone zone

Het initiatief voor de drone signage werd genomen door CASA, de luchtvaartautoriteit van Australie. De bedoeling is dat de nieuwe borden worden geplaatst bij vliegvelden, overheidsgebouwen, nationale parken en toeristische trekpleisters. Er is voorzien in een tweetal borden: één bord wijst potentiële dronevliegers op de geldende droneregels, het andere bord maakt duidelijk dat er op de betreffende locatie helemaal niet met drones gevlogen mag worden. Beide borden zijn voorzien van een link naar de Know Your Drone website.

Via de website van CASA kan het ontwerp van de borden in digitale vorm worden gedownload, zodat landeigenaren en vliegveldbeheerders zelf borden kunnen laten produceren. Daarvoor is dan wel eerst schriftelijke toestemming van CASA vereist. Ook mag het ontwerp van de borden niet naar eigen smaak worden aangepast, om zodoende de uniformiteit te behouden.

Portal en registratieplicht

Naast de gebodsborden maakt CASA ook werk van een nieuwe portal waar zakelijke dronevliegers een zogenaamd aviation reference number (ARN) kunnen aanvragen. Ook kan via deze portal worden aangegeven waar men van plan is te gaan vliegen. Deze verplichtingen gelden ook voor buitenlanders die in Australië commercieel gebruik willen maken van hun drone.

In de nabije toekomst krijgen dronevliegers in Down Under ook te maken met een registratieplicht. Die zal gaan gelden voor alle drones die meer wegen dan 250 gram. Ook toeristen die Australië bezoeken zullen drones die meer wegen dan 250 gram moeten gaan registreren.

Boetes

Wie de regels voor het vliegen met drones in Australië overtreedt kan door de politie boetes opgelegd krijgen tot maximaal 1.050 Australische dollar (ca. 650 euro). In een rechtbank kan dat bedrag oplopen tot maar liefst 10.500 dollar (6.500 euro). Dat laatste kan aan de orde zijn bij zeer ernstige overtredingen, zoals het met een drone hinderen van blusvliegtuigen nabij bosbranden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier