Productnieuws

Insta360 One R camera laat zich met drone combineren om 360º shots te maken

Camerafabrikant Insta360 heeft een modulaire camera aangekondigd die onder meer de mogelijkheid biedt om 360º videobeelden te schieten vanaf een drone, zonder dat daarbij het toestel zelf in beeld komt. Daartoe kan de Insta360 One R Twin Edition in twee delen worden gesplitst. Middels FlowState Stabilisation wordt het beeld gestabiliseerd en dankzij ReCapture kunnen ‘onmogelijke’ camerabewegingen worden nagebootst.

Modulaire 360º cam

Vorige week stuurde Insta360 een geheimzinnige teaser de wereld in. Het bedrijf zou op het punt staan een product te lanceren dat een drone, action cam, 360º camera én 1” videocamera zou samenvoegen tot iets geheel nieuws. Racedrone-achtige beelden die bij de aankondiging te zien waren versterkten de suggestie dat het product iets met drones te maken zou gaan hebben – of dat het misschien wel om een drone met ingebouwde 360º camera ging.

Wat blijkt, de Insta360 One R is zeker geen drone, maar een modulaire 360º action cam die desgewenst omgetoverd kan worden in een gewone action cam of een 1” videocamera. Om 360º luchtopnamen te maken kan de One R dankzij de modulaire opbouw prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld een Mavic 2 van DJI. Insta360 biedt voor dit doel zelfs een kit aan met alle montagematerialen. In deze configuratie wordt de camera in twee delen opgesplitst, waarbij één 180º sensor met fisheyelens bovenop de drone opnamen maakt en zo’n zelfde sensor onderop.

Die opnamen worden dan achteraf samengebracht tot één 360º opname zonder dat daarbij de drone zelf zichtbaar is. Dankzij de innovatieve FlowState beeldstabilisatietechnologie van Insta360, aangevuld met de optie om het beeld te reframen en te exporteren naar een gewone HD video kunnen op die manier wel heel spectaculaire droneshots worden gemaakt: het is immers mogelijk om alle kanten op te kijken en de gewenste cameramoves na het vliegen te bepalen, in plaats van tijdens het vliegen.

Niet de eerste

Insta360 is overigens niet de eerste met deze oplossing. Drie jaar terug al bood Kodak vrijwel exact dezelfde mogelijkheid, door twee Pixpro SP360 camera’s boven en onderop een drone te monteren en de beelden achteraf middels een computer te stitchen. Toen nog was softwarematige beeldstabilisatie echter nog niet zover ontwikkeld waardoor de resultaten niet heel overtuigend waren.

Qua specs is de One R geen hele grote stap ten opzichte van bijvoorbeeld de One X 360º camera die het bedrijf vorig jaar op de markt bracht. De resolutie blijft beperkt tot 5,7K bij 30 fps. Wel nieuw is de modulaire opbouw: die maakt dat je het processorgedeelte van de camera ook kan combineren met één lens en de One R zodoende als normale wide angle action cam kunt gebruiken. In samenwerking met Leica komt er een module met 1” sensor voor het maken van gewone videobeelden.

De One R Twin Edition is dus zeker interessant als je geïnteresseerd bent in de mogelijkheid om 360º videobeelden te maken met een drone, maar verwacht geen superhoge resolutie bij het exporteren tijdens de ReCapture fase, daarvoor zul je toch echt om moeten zien naar 8K 360º camera’s.

Prijs en beschikbaarheid

De Insta360 One R Twin Edition Aerial Edition voor Mavic 2 kost €699,99 en is te bestellen via de Insta360 Store. Let wel op als je gaat vliegen met deze kit: normaal landen is er niet meer bij, je zult de drone vanuit de hand moeten laten opstijgen en landen. Ook kan de GPS ontvangst verstoord worden door de camera die bovenop gemonteerd wordt. Daarnaast wordt de drone een stuk zwaarder, wat de vliegeigenschappen negatief beïnvloedt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier