Productnieuws

Autel Evo 2 drone: 40 minuten vliegtijd, verwisselbare camera, optie voor 8K, 6K of RGB+IR

Tijdens de elektronicabeurs CES 2020 heeft de Amerikaanse dronebouwer Autel Robotics de Evo 2 aangekondigd, een compacte en opvouwbare drone met een vliegtijd van 40 minuten en de optie om zelf de camera/gimbalmodule te wisselen. Naar wens kan de drone uitgerust worden met een 8K camera, een 6K camera met 1” sensor en instelbaar diafragma of een gecombineerde RGB/IR camera.

Verwisselbare camera

Dat Autel met een opvolger van de oorspronkelijke Evo in de pijplijn had komt niet helemaal als een verrassing. Eerder lekte er al geruchten uit over de Evo 2, inclusief de optie om van camera te wisselen en de payloads die Autel zou gaan aanbieden.

Desalniettemin is de aankondiging van Autel zeer welkom, alhoewel Europese dronevliegers vooralsnog naast de vijver vissen: de thuismarkt van Autel Robotics is momenteel beperkt tot de Verenigde Staten, maar wellicht komt daar op een goed moment verandering in.

Interessant is de Evo 2 zeker. Het gaat om een compacte en opvouwbare drone, qua formaat ongeveer vergelijkbaar met de DJI Mavic 2, maar dan iets dikker en zwaarder (ruim 1,1 kg). De vliegtijd bedraagt maar liefst 40 minuten. Verder biedt de Evo 2 een bereik van 9 km, een AI-powered obstakeldetectie op basis van 12 computer vision sensoren, en misschien nog wel als belangrijkste wapenfeit de optie om van camera te wisselen.

Drie payloadopties

De Evo 2 zal beschikbaar komen in drie varianten. Dankzij de verwisselbare camera/gimbalmodule zit de gebruiker dus niet vast aan de gekochte variant, maar kan men eenvoudig wisselen van payload. Daardoor kan de drone voor verschillende toepassingen ingezet worden, variërend van thermische inspecties tot mapping en high-end videoproducties.

  • EVO 2, met 8K video camera met de optie voor 48 megapixel foto’s;
  • EVO 2 Pro, met een 1” 6K camera met instelbaar diafragma (f/2.8 – f/11), 120 Mbps bitrate en 10 bit video;
  • EVO 2 Dual, met een FLIR Boson 640×512 IR sensor + de 8K RGB sensor, met de optie om gelijktijdig op te nemen.

Functionaliteiten

De drone is verder van alle functionaliteiten voorzien die je tegenwoordig verwacht van een drone: Return to home, het automatisch volgen van onderwerpen middels Dynamic Track, obstakeldetectie, 8 GB intern geheugen wat tot maximaal 256 GB kan worden uitgebreid middels miniSD kaartjes. De accu’s hebben een capaciteit van 7.100 mAh.

De meegeleverde controller is voorzien van een informatiedisplay, waarop gegevens als vlieghoogte en -afstand, batterijstatus en andere zaken worden getoond. Voor het weergeven van het camerabeeld en het aanpassen van settings moet de gebruiker een smartphone op de controller zetten.

Prijs en beschikbaarheid

De prijzen van de Autel Evo 2 en de verschillende payloadopties zijn nog niet bekend gemaakt. Volgens Autel Robotics is de drone inmiddels in productie genomen en komt deze binnenkort op de markt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier