Nieuws

GoPro komt met fix voor kompasproblemen Karma drone

Direct na de jaarwisseling werden bezitters van een GoPro Karma drone onaangenaam verrast door een bug die ervoor zorgde dat het elektronisch kompas in hun drones niet meer goed gekalibreerd konden worden, met als gevolg dat de toestellen niet meer wilden vliegen. GoPro is op de hoogte van de bug en belooft spoedig met een fix te komen.

Verlopen magnetisch veld-model

In iedere moderne drone is een elektronisch kompas ingebouwd, dat ervoor zorgt dat de drone op elk moment zijn vliegrichting en oriëntatie kan bepalen. Dat kompas moet om de zoveel tijd gekalibreerd worden. Vanwege de manier waarop het kompas is geïntegreerd met de GPS-ontvanger van de Karma drone is daarvoor ook een actuele database met informatie over het wereldwijde magnetische veld nodig, en daarin zit hem de crux.

De GoPro Karma drone werd tot begin 2018 geproduceerd. Vanwege tegenvallende verkopen en een terugroepactie als gevolg van een ontwerpfout besloot GoPro de drone niet lang na de introductie weer uit de markt te nemen. In juni 2018 verscheen een laatste firmware update voor de drone. Maar op 1 januari 2020 verliep echter de geldigheid van het zogenaamde World Magnetic Model dat ervoor zorgt dat de drone kompasdata en GPS-gegevens op een juiste manier kan verwerken. Met als gevolg dat gebruikers geen kompaskalibratie meer uit konden voeren en de drone aan de grond bleef. Op diverse fora regende het al snel klachten over de bug.

Oplossing

Op haar website schrijft GoPro dat het bedrijf op de hoogte is van de storing en aan een oplossing werkt. “Ons ontwerpteam heeft een oplossing bedacht en we verwachten binnen een week een nieuwe firmware beschikbaar te kunnen stellen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier