Hyundai toont concept van elektrische luchttaxi, gaat samenwerking aan met Uber

Op de CES in Las Vegas heeft Hyundai een conceptschets getoond van een eVTOL luchttaxi die vanaf 2023 door Uber ingezet moet gaan worden om personen te vervoeren. Het luchtvaartuig heeft een bereik van 100 km en zou een snelheid van tegen de 300 km/uur kunnen halen. In eerste instantie wordt het toestel door een piloot aan boord bestuurd, maar later moet een automatische besturing het overnemen.

Hybride luchtvaartuig

De S-A1 personendrone kan net als een multirotor verticaal opstijgen en landen, maar is daarna afhankelijk van vleugels voor het draagvermogen. Doordat het luchtvaartuig gebruik maakt van meerdere kleine propellers zal de geluidsproductie tot een minimum beperkt blijven, stelt Hyundai.

De luchttaxi is voor de energievoorziening afhankelijk van een accupakket. Deze zou in vijf tot zeven minuten opgeladen kunnen worden. Op een volle lading zou het luchtvaartuig maximaal 100 km kunnen vliegen, op een gemiddelde vlieghoogte van 300-600 meter.

Eerst met piloot

In eerste instantie is het de bedoeling dat de luchttaxi door een piloot aan boord wordt bestuurd. Naast de piloot is er aan boord ruimte voor vier passagiers. In een later stadium zou de S-A1 autonoom zijn vluchten moeten kunnen uitvoeren.

Voor het exploiteren van de luchttaxi’s wil Hyundai een samenwerking aangaan met Uber Elevate. De bedrijven voorzien de ontwikkeling van hubs waartussen de luchtvaartuigen zouden moeten gaan pendelen. Passagiers kunnen eenvoudig van en naar deze hubs gebracht worden middels minibusjes op de grond.

Planning

Hyundai zegt nog dit jaar een eerste vliegdemonstratie te willen geven. Het streven is om het toestel in 2023 in gebruik te nemen. Door in de productie van personendrones te stappen wil de autoproducent zich gaan profileren als ‘smart mobility solution provider’.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!