Nieuws

Minder drones gemeld nabij Duitse vliegvelden

In 2019 zijn er in Duitsland minder vaak drones gemeld in de buurt van vliegvelden dan in 2018. Dat meldt de Duitse luchtverkeersleiding Deutsche Flugsicherung (DFS). In de eerste 11 maanden van afgelopen jaar kwamen er in totaal 120 meldingen vanuit de cockpit binnen. In dezelfde periode het jaar ervoor waren dat er nog 152. Dat is een afname van ruim 20%.

Meeste meldingen bij grote vliegvelden

Het merendeel van de voorvallen is afkomstig van de drie grootste luchthavens in het land, namelijk die van Frankfurt, Berlijn en München. Bij Frankfurt trokken piloten 26x aan de bel, bij Berlijn ging het om 15 meldingen en in het geval van München Airport werd er 14x een rapport ingediend.

In een aantal gevallen zorgden de meldingen zelfs voor het tijdelijk stilleggen van het vliegverkeer. In 2019 gebeurde dat twee keer bij Frankfurt, één keer bij Stuttgart en ook één keer bij Berlin Tegel Airport.

Niet bekend is wat de oorzaak is van de daling van het aantal drone sightings. Het zou kunnen dat er minder vaak met drones in de buurt van vliegvelden wordt gevlogen, doordat dronevliegers beter op de hoogte zijn van de regels of doordat steeds meer drones voorzijn zijn van geofencing. Een andere verklaring is dat piloten drones in veel gevallen simpelweg over het hoofd zien. Een derde verklaring is dat piloten een waarneming van een ongeïdentificeerd object niet meer direct als drone sighting bestempelen.

Regelgeving

In Duitsland is het verboden om met een drone in gecontroleerd luchtruim of binnen een straal van 1,5 km rondom vliegvelden zonder verkeerstoren te vliegen. Ook moeten dronevliegers hun drone verplicht voorzien van een registratienummer en om met een drone zwaarder dan 2 kg te vliegen moet men eerst een theoriebewijs halen. Vanaf 1 juli 2020 geldt ook in Duitsland de nieuwe Europese drone-regelgeving.

(coverfoto: Marco Vech, CC BY)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier