Pro

Pix4D add-on maakt genereren van indoor 3D modellen met Elios 2 inspectiedrone eenvoudiger

De Zwitserse dronebouwer Flyability en softwarebedrijf Pix4D zijn een samenwerking aangegaan die gebruikers van de bolvormige Elios 2 inspectiedrone in staat stelt om eenvoudig 3D modellen te maken van het interieur van bijvoorbeeld pijpleidingen, reactorvaten, opslagtanks en riolen. De samenwerking uit zich in een Photogrammetry Add-On die klanten bij hun Elios 2 inspectiedrone kunnen bestellen.

Elios 2

De Elios 2 is sinds de introductie in april 2019 uitgegroeid tot een populaire oplossing in de inspectie-industrie. De bolvormige drone kan gebruikt worden om visuele inspecties uit te voeren op plekken waar normaal gesproken lastig bij te komen is. Denk aan pijpleidingen, tanks en zelfs riolen. Maar ook lastig te bereiken bouwconstructies kunnen prima met de drone geïnspecteerd worden: zo gebruikt de NS de Elios 2 voor inspecties van de binnenkant van stationsgebouwen.

Dankzij de kooiconstructie rondom de drone is het geen probleem als de drone per ongeluk in aanraking komt met een wand of ander obstakel. De ingebouwde verlichting zorgt voor voldoende licht om ook in het donker camerabeelden te kunnen maken en speciale sensoren zorgen ervoor dat de drone zonder GPS toch zijn relatieve positie kan bepalen en behouden. De cameramodule maakt naast RGB ook infrarood opnamen.

Beter inzicht via 3D

De 2D foto’s en videobeelden die de drone maakt zijn in sommige gevallen echter lastig te interpreteren. Een 3D model biedt in veel gevallen uitkomst. Om 3D modellen te kunnen maken op basis van 2D opnamen biedt fotogrammetrie uitkomst: dat is een techniek waarbij middels speciale software een hele fotoserie wordt omgezet in een 3D model dat vervolgens van alle kanten bekeken kan worden.

Pix4D is zo’n softwarepakket. De software is nu als Photogrammetry Add-On verkrijgbaar bij de Elios 2. Als onderdeel van de samenwerking kunnen klanten bij resellers een opleiding volgen om te leren werken met de software en ervaring op te doen met het verkrijgen van geschikt bronmateriaal ten behoeve van het conversieproces.

Downtime voorkomen

De software is inmiddels al gebruikt tijdens een inspectie van een raffinaderij, meldt Flyability: op basis van een 3D model van een verdacht onderdeel in een reactorvat kolom bleek dat de afwijking geen aanleiding vormde om de installatie helemaal uit gebruik te nemen, wat dagen aan kostbare downtime bespaarde.

In Nederland is de firma Skytools in Heinenoord geautoriseerd reseller van Flyablity. Gebruikers kunnen bij hen ook terecht voor trainingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier