Brandweerdrone crasht tijdens nachtelijke zoektocht in Almelo

Een drone die door Brandweer Twente werd ingezet tijdens een zoektocht naar een vermiste persoon is in de nacht van zaterdag op zondag onbestuurbaar geraakt en uit de lucht gevallen. Het toestel belandde tegen de gevel van een huis en raakte daarbij zwaar beschadigd. Het incident vond plaats in een woonwijk in Almelo.

Nachtelijke zoektocht

De inzet van de drone vond plaats in het kader van een zoektocht naar een inwoner van Almelo die sinds zaterdagmorgen werd vermist. De bedoeling was om met behulp van een aan de drone bevestigde warmtebeeldcamera vanuit de lucht na te gaan of de man wellicht in het water achter de huizen terecht was gekomen.

In videobeelden van de crash is te zien dat de drone net na het opstijgen een boomtak lijkt te raken en onbestuurbaar wordt. De piloot krijgt de drone niet meer onder controle en uiteindelijk knalt de drone tegen de gevel van een huis aan. Niemand raakte daarbij gewond, maar de drone was zwaar beschadigd.

De brandweer zette nadien een tweede drone in om de zoektocht voort te zetten. De vermiste persoon werd niet aangetroffen, maar is inmiddels wel weer terecht.

Speciale procedures

De drone in kwestie betreft een Matrice 100 quadcopter van DJI, uitgerust met een RGB camera en een infraroodcamera. Om hiermee ’s nachts en boven bebouwing te mogen vliegen heeft de brandweer speciale procedures geïmplementeerd die medio 2018 werden goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Sindsdien zet de brandweer regelmatig ’s nachts drones in.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Brandweerdrone crasht tijdens nachtelijke zoektocht in Almelo

 • 14 januari 2020 om 22:05
  Permalink

  Schandalig om op zo’n knullige manier je drone te crashen, is niet een klein boompje
  wat er staat . Zie maar, wel theoretisch opgeleid maar in de praktijk moet je toch verder kijken dan je neus lang is .

  A.

  Beantwoorden
 • 16 januari 2020 om 14:23
  Permalink

  De drone heeft NIET de boom geraakt. Na het opstijgen maakt hij op nog geen 10 meter een knikje en ging er van door zo leek het. Hij is zijwaarts tegen de gevel van de woning geklapt.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   16 januari 2020 om 15:08
   Permalink

   Hopelijk blijkt uit de evaluatie van dit voorval wat precies de oorzaak was. Hoe dan ook is het vreemd dat de drone niet eerst rechtstandig omhoog werd gestuurd, zeker ivm de aanwezigheid van die boom. Natuurlijk valt een GPS cq. kompasprobleem niet uit te sluiten, dat zou ook e.e.a. kunnen verklaren. De insinuatie dat er een tak werd geraakt is overigens niet van mij afkomstig maar van degene die de videobeelden heeft gemaakt.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier