Nieuws

Turks leger neemt drone met automatisch vuurwapen in gebruik

Het leger van Turkije heeft een nieuw type drone in gebruik genomen die gebruikt kan worden om op afstand doelwitten uit te schakelen. Daartoe is de Songar drone, die ontwikkeld werd door de in Ankara gevestigde defensietoeleverancier Asisguard, uitgerust met een lichtgewicht machinegeweer. De drone heeft een bereik van ongeveer 10 km en is uitgerust met zowel daglicht- als infraroodcamera’s.

200 schoten

Volgens fabrikant Asisguard is de drone primair bedoeld om ingezet te worden tegen bijvoorbeeld verscholen terreureenheden. De drone is niet alleen in staat om zowel overdag als ’s nachts realtime videobeelden door te geven maar ook om direct actie te ondernemen door middel van de volledig in het systeem geïntegreerde mitrailleur.

Het ingebouwde automatische geweer schiet 5.56-millimeter patronen af en blijft daarbij continu op het doel gericht dankzij een speciaal stabilisatiesysteem. Middels een laser rangefinder wordt automatisch de afstand tot het doel bepaald en de juiste hoek bepaald. De drone kan in totaal 200 schoten lossen, in series van 15 salvo’s per keer.

Het systeem weegt in totaal ruimt 25 kg. Het bereik is ca. 10 km, de maximale vlieghoogte is 3 km. Voor de positionering is de drone voorzien van zowel GPS als GLONASS. Via één controller kunnen desgewenst drie drones tegelijkertijd worden bestuurd, zodat een doel vanuit verschillende hoeken onder vuur genomen kan worden.

Nog niet autonoom

De drone is niet in staat om autonoom te opereren. Nu nog moet een menselijke piloot de drone bedienen en een doel aanwijzen. Daartoe kan op een scherm een virtueel vizier op de uit te schakelen persoon gericht worden. Volgens de fabrikant is een doel van 15 cm vanaf een afstand van 200 meter te raken. In de toekomst wordt dat zelfs 400 meter.

Het ligt voor de hand dat Turkije de bewapende drone wil gaan inzetten tijdens grenspatrouilles, bijvoorbeeld aan de grens met Syrië. Ook bestaat de kans dat de drone ingezet wordt tijdens antiterrorismeacties.

Experts beducht voor copycats

Experts zijn kritisch over de Turkse aanvalsdrone. Volgens de Amerikaanse defensiespecialist Robert Bunker bestaat het gevaar dat militante groeperingen en terroristen het ontwerp kopiëren en met verbeterde versies komen. Ook denkt hij dat er varianten ontwikkeld zullen worden voor andere doeleinden, zoals het onder vuur nemen van grotere doelen zoals auto’s of infrastructuur.

(bron: New Scientist)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Turks leger neemt drone met automatisch vuurwapen in gebruik

  • Tja , als je een grote camera kan stabiliseren , kan dat ook met wapens .
    Ik denk dat we nog bijna niks weten van hetgeen er al ontwikkeld is op dat gebied .
    Nog even en de science fiction films over “skynet” worden werkelijkheid .
    ( “Il be back) 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier