Pro

Britse luchtvaartautoriteit waarschuwt voor vochtpenetratie na serie dronecrashes

De Britse luchtvaartautoriteit CAA UK heeft drone-operators opgeroepen voorzichtigheid te betrachten als het gaat om het vliegen met drones tijdens of na een regenbui. Ook worden dronepiloten op het hart gedrukt om afstand te houden van mensen. De waarschuwingen volgt op een onderzoek naar een serie incidenten waarbij drones onbestuurbaar uit de lucht kwamen vallen. Een aantal van deze gevallen betrof drones van politiekorpsen.

Regenwater binnengedrongen

De directe aanleiding voor de Safety Notices is de uitkomst van een onderzoek naar een zestiental incidenten waarbij drones uit de DJI Matrice 200-serie betrokken waren. Eén geval betrof een ongeluk met een Matrice 210 van het politiekorps van Leicester. Het toestel viel vanaf een hoogte van 95 meter op de straat. Daarbij werd niemand geraakt, mede omdat de piloot net op tijd ‘wegwezen!’ riep naar omstanders. Het toestel was opgestegen tijdens een regenbui.

Tijdens een ander incident twee weken later stortte een Matrice 200 neer die enkele ogenblikken voor de crash nog boven bezoekers van een atletiekwedstrijd had gevlogen. Ook in dat geval was er sprake van een regenbui op het moment van de vlucht.

Dat de piloten van de betreffende drones toch waren opgestegen volgt uit de IP43 rating die deel uitmaakt van de productspecificaties van de Matrice-serie drones. Op basis daarvan concludeerde men dat de drones wel bestand zouden zijn tegen een regenbui, alhoewel DJI in mei 2019 al aangaf dat deze rating niet betekent dat de drones volledig weather proof zijn.

Uit onderzoek van de Britse evenknie van het Analysebureau luchtvaartvoorvallen bleek echter dat er in alle gevallen toch vocht was binnengedrongen in de elektronica van de drones. Daardoor ontstond er een storing bij de componenten die de motoren aansturen, de electronic speed controllers (ESCs). Hierdoor raakte de drones onbestuurbaar, steeds met een crash tot gevolg.

Oppassen met vocht, afstand houden van mensen

De UK CAA heeft naar aanleiding van de voorvallen twee circulaires rondgestuurd. In Safety Notice 2020/001 roept de autoriteit dronepiloten op om na te gaan welke tot welke weersomstandigheden de werking van hun drone door de fabrikant gegarandeerd wordt en het toestel altijd te controleren op een goede werking na blootstelling aan regen. In SN 2020/002 worden drone-operators opgeroepen om zo min mogelijk boven mensen te vliegen en indien mogelijk altijd enige horizontale afstand aan te houden. Beide waarschuwingen gelden voor onbepaalde tijd.

De waarschuwingen zijn ook relevant voor Nederlandse operators die in slechte weersomstandigheden willen vliegen. Afgelopen weekend nog crashte een Matrice 100 van Brandweer Twente tijdens een nachtelijke inzet in Almelo. Het is nog niet duidelijk wat in dat geval de oorzaak was van de crash.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier