Video

Kijken: Watershed | An Icelandic Tale

De Laugavegur-trail op IJsland schijnt één van de mooiste hikes ter wereld te zijn. De meerdaagse trektocht van Landmannalaugar tot Þórsmörk biedt prachtige landschappen en een rijk palet aan kleuren. Tijdens een twaalfdaagse reis door IJsland maakte filmmaker Sander Gesthuizen een prachtig beeldverslag van de hike. Bekijk zijn video en lees over de totstandkoming ervan!

Welke drone en cameragear gebruikte je voor het maken van deze video?

“Omdat we met tenten, slaapzakken en eten voor 5 dagen de berg op gingen, was ik al behoorlijk zwaar bepakt (circa 18 kilo). Ik besloot daarom zo licht en effectief mogelijk te gaan qua gear. De Panasonic GH5 en de Mavic 2 Pro waren daarbij voor mij de logische keuze. Beide apparaten schieten in een 10-bit en log-curve, waarmee ik de prachtige kleuren van het landschap goed kon vangen.

Voor de GH5 heb ik veruit het meeste gefilmd met de Panasonic 12-60 lens: niet mijn mooiste lens, maar door zijn stabilisatie i.c.m. de interne stabilisatie van de GH5 wel heel praktisch. Het meeste schiet ik in 4K, zodat ik naderhand nog een beetje kan kaderen of snijden. De overige beelden schiet ik in 1080p 10bit: ik verkies kleur uiteindelijk toch boven de 4K 8bit optie op de GH5.

Voor de Mavic 2 Pro probeer ik altijd de juiste ND-filter te pakken, zodat ik zo dicht mogelijk tegen een dubbele sluitertijd van mijn framerate (25p) aankom. Daarmee probeer ik het ‘jittery’ effect te voorkomen en is de camerabeweging vloeiender en natuurlijker. Alle beelden zijn geschoten in 4K HQ-mode, die zover ik weet scherper is dan de FOV modus.”

Vanwaar de titel ‘Watershed’?

“Al tijdens de reis vond ik met name de hoeveelheid water in IJsland erg indrukwekkend. We liepen langs tientallen watervallen, staken ijskoude rivieren over en liepen over ijs waaronder zich kleine beekjes begonnen te vormen. Ik vond een IJslands gedicht (‘Vatnaskil’) dat perfect aansloot bij het gevoel van de reis, dus besloot ik het verhaal hiermee te openen. Daaromheen heb ik beelden van de reis gemonteerd, waarbij ook sound een heel belangrijk onderdeel is!

Normaal gesproken werken we voor professionele projecten (vimeo.com/videobrosnl) vanuit een verhaal om vervolgens beelden te maken. In dit geval vormde het verhaal zich eigenlijk pas tijdens de reis, wat gelukkig kan in een hobbymatig project. Ik vind het hoe dan ook belangrijk om het gevoel van het moment te ‘vangen’ en daar een verhaal omheen te bouwen, anders blijven het toch vooral losse shots.”

Hoe kwam de montage tot stand?

“Voor de edit heb ik gebruik gemaakt van Final Cut Pro. De sounds komen eigenlijk van allerlei plekken, waaronder de interne sounds uit de camera, de FCPX-sound effects en diverse sounds die je gratis op het internet kunt vinden.

De muziek is nog wel een verhaal apart. De basismuziek komt van Muziekbed, namelijk Daydream in D for Cello van Eric Kinny. Dit nummer had echter niet de ‘impact’ die ik zocht voor het tweede gedeelte. Ik heb daarom het eerste gedeelte geknipt en daar zelf extra sounds aan toegevoegd om het de impact te geven die ik zocht. Zo heeft de film ook echt een opbouw gekregen naar een wat meer ‘epische’ climax :)”

Gebruikte apparatuur

– Panasonic GH5
– Leica 12-60mm f2.8-4.0
– Leica 42.5mm f1.2
– Laowa 7.5mm f2
– DJI Mavic 2 Pro

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier