Review

Parrot ANAFI Work & Thermal review

Het is alweer even geleden dat de Franse dronebouwer Parrot de ANAFI introduceerde, een inklapbare en lichtgewicht drone met een camera die zowel omlaag als omhoog kan draaien. Inmiddels biedt Parrot diverse configuraties van de drone aan, waaronder de Work en Thermal edities. In deze duoreview bekijken we beide uitvoeringen van de ANAFI.

Met dank aan Skytools voor het beschikbaar stellen van de reviewunits.

ANAFI in het kort

De ANAFI 4K van Parrot zag het levenslicht in juni 2018. Het gaat om een lichtgewicht (320 gram) drone waarvan de armen ingeklapt kunnen worden. De camera is gimbalgestabiliseerd en kan opnamen maken in 4K filmresolutie, of 21 megapixel foto’s. Bijzonder is dat de camera zowel 90º omlaag als omhoog kan draaien.

De camera van de ANAFI kan 90º omhoog draaien.

De ANAFI kwam later beschikbaar in een Work uitvoering, met draagtas en extra vliegaccu’s. In april 2019 kwam daar de ANAFI Thermal bij. Dankzij de dubbele FLIR/Sony sensor kan die niet alleen RGB beelden kan maken, maar ook opnamen in het infraroodspectrum.

Beide versies van de ANAFAI drone bestuur je met de meegeleverde Skycontroller 3, met een houder waarop je een smartphone kunt plaatsen. Om de drone te kunnen bedienen moet je de app FreeFlight 6 installeren, die beschikbaar is voor iOS en Android.

Meer en meer positioneert Parrot de ANAFI als oplossing voor professionele gebruikers, die bijvoorbeeld thermische inspecties willen uitvoeren of 3D modellen willen maken van gebouwen of 2D maps van stukken land. Voor dat laatste doel kan de ANAFI aangestuurd worden via Pix4D.

Eerste indruk

In deze review bespreken we de twee uitvoeringen van de ANAFI: de Work (€ 1.199) en de Thermal (€ 2.280). Op het eerste gezicht zien beide drones er precies hetzelfde uit. Het verschil zit hem in de cameramodule. Bij de Work gaat het om alleen een 21 megapixel RGB camera, de Thermal is voorzien van twee sensoren: een FLIR Lepton sensor en een 21 megapixel RGB sensor van Sony.

De cameramodule van de ANAFI Thermal bevat een IR en RGB sensor.

Zowel de ANAFI Work als Thermal worden zeer compleet geleverd. Beiden komen met een schoudertas, meerdere accu’s (4 in het geval van de Work, 3 bij de Thermal editie), een laadadapter, reservepropellers en natuurlijk de Skycontroller. Voor het opladen van de accu’s moet je even de tijd nemen: het duurt ca. 2 uur om één accu op te laden, en de lader kan de aangesloten accu’s niet tegelijkertijd opladen.

De ANAFI voelt zeer licht aan en is opmerkelijk langwerpig in ingeklapte toestand. De propellers zijn klein en anders gevormd dan we gewend zijn. Het uitklapmechanisme van de vier pootjes waaraan de motoren zijn bevestigd doet fragiel aan. Er zit enige speling in het mechanisme en de draadjes naar de motoren blijken langs de de scharnierpunten te schuren bij het open- en dichtklappen, waardoor de isolatie snel beschadigd kan raken. Ook de gimbal voelt wat teer aan, een beetje vergelijkbaar met de cameraophanging van de eerste generatie Mavic Pro van DJI. Je moet niet te ruw omgaan met deze drone.

Door het schuren langs de scharnierpunten is de isolatie van de draden na slechts een paar keer vliegen al beschadigd geraakt.

De ANAFI beschikt niet over sensoren voor obstakeldetectie. Nu vinden wij dat niet zo erg, deze feature zien we toch vooral als een noodmaatregel, niet iets waar je in het dagelijks gebruik op zou willen vertrouwen. Wel zijn er naar beneden gerichte sensoren waarmee de drone zijn positie ten opzichte van de grond kan bepalen: handig als er geen GPS beschikbaar is, bijvoorbeeld bij indoor gebruik.

Controller

De controller lijkt een beetje op een joypad zoals die bij een spelcomputer wordt geleverd en is nogal klein uitgevallen. Daardoor ligt de controller niet heel fijn in de hand. Handig is dat de controller zichzelf automatisch inschakelt zodra je de smartphonehouder openklapt. Echt lekker vastklemmen wil onze vrij fors uitgevallen iPhone 8+ echter niet.

Je bedient de ANAFI met de Skycontroller i.c.m. Freeflight 6.

Naast de twee sticks waarmee je de drone bestuurt vindt je aan de voorzijde een return to home knop en een knop waarmee je de drone laat opstijgen of landen. Aan de achterzijde van de zender vindt je een knop waarmee je een foto neemt danwel een video-opname start/stopt, een resetknop voor de camerasettings, en twee draaiknopjes voor (optisch) zoomen en het omhoog en omlaag draaien van de camera.

Voor de overdracht van gegevens wordt het wifi protocol gebruikt. De controller beschikt over een ingebouwde range extender. Volgens Parrot zou het bereik onder ideale omstandigheden zelfs 4 km moeten bedragen.

FreeFlight 6 app

De FreeFlight 6 app geeft toegang tot heel wat mogelijkheden en instellingen. Je moet wel eerst een account aanmaken bij Parrot voordat je de app kunt gebruiken. Die account geeft later ook toegang tot je flight logs. Eenmaal in het hoofdscherm zie je bovenin de actuele vliegduur en hoogte en afstand van de drone. In deze balk is ook de accustatus en de sterkte van het GPS-signaal te zien.

Het hoofdscherm van de Freeflight 6 app.

Bij de eerste keer inschakelen moeten er eerst de nodige updates uitgevoerd worden, van zowel drone als controller. Dat gaat zonder problemen. Daarna opent het hoofdscherm van de app, die toegang geeft tot het live camerabeeld en de instellingen van de drone. De Freeflight 6-app kan zowel met de Work als de Thermal uitvoering gebruikt worden.

Het tandwielicoon geeft toegang tot het instellingenmenu, dat is opgedeeld in diverse tabbladen. Zo kan via het tabblad Safety de omvang van het geofence opgegeven worden en ook kun je hier de RTH-hoogte instellen. Via Presets kun je instellen hoe reactief de drone reageert op stickuitslagen en hoe snel de gimbal draait. Daarnaast zijn er tabbladen voor Controls, Interface, Camera en Network.

Onderin kan de gebruiker één van de presets kiezen, de gewenste vliegmodus instellen (Manual flight, Cameraman, Follow Me, SmartDronies, FPV, Flight Plan en Touch&Fly). Ook biedt de drone een aantal automatische filmfuncties, de zogenaamde Cineshots (360º, Reveal, Spiral en Epic). Via de rechterbalk onderin kun je switchen tussen fotografie of video en krijg je toegang tot de camerasettings.

Via één van de menu’s krijg je toegang tot een elementaire vorm van geofencing. Parrot voorziet niet in een uitgebreide database met locaties waar je wel of niet mag vliegen. De drone zal dus niet aan je hoofd zeuren met meldingen over het type luchtruim waar je je in bevindt. In plaats daarvan kun je een maximale vlieghoogte en -afstand instellen. De drone zal vervolgens binnen deze virtuele kooi blijven. Een verademing ten opzichte van de drones van DJI, als je het ons vraagt.

De ANAFI biedt een rudimentaire vorm van geofencing.

Vliegprestaties

Het moet gezegd worden: de ANAFI is een opmerkelijk stille drone. Ook is de zoemtoon die de drone produceert is een soort van acceptabel te noemen. Alhoewel de vergelijking subjectief is, lijkt de ANAFI minder volume te produceren dan de Mavic 2-serie van DJI. Een knappe prestatie van Parrot en niet onbelangrijk gezien het feit dat overlast door drones steeds hoger op de agenda staat.

Door het lage gewicht moet de drone zichtbaar zijn best doen om zijn positie aan te houden tijdens windvlagen, maar slaagt hier prima in. De vliegsnelheid is instelbaar, de gebruiker kan kiezen uit diverse presets waarbij de snelheid traploos in te stellen is via een submenu. Jammer is wel dat de sticks niet echt proportioneel reageren. De drone reageert te langzaam dan wel te snel naar onze zin. Ook is het lastig om mooie gecombineerde vliegbewegingen te maken. Het lukte ons met moeite om handmatig een mooie cirkelvorm (POI) te vliegen.

De ANAFI maakt weinig geluid maar is wel windgevoelig.

De vliegduur per accu bedraagt ongeveer 20 minuten, wil je niet helemaal met een lege accu aan de grond komen. Geen verkeerde vliegtijd. Voor noodgevallen voorziet de drone in een return to home-functie, waarbij de drone automatisch in een rechte lijn terugkeert naar de opstijglocatie. Let wel: de drone kan daarbij geen obstakels detecteren, zorg er dus voor dat de RTH-hoogte hoog genoeg ingesteld staat.

Tijdens onze testvluchten in een open omgeving bleek een paar honderd meter bereik geen probleem, zo lang je drone maar visueel in het zicht blijft. De verbinding hapert al snel als de drone achter een obstakel (in ons geval een oude spoorbrug) komt.

Cameraprestaties

Video

De interesse gaat natuurlijk vooral uit naar de cameraprestaties. Op papier mag de ANAFI Work er zijn: 4K video tot 30 frames per seconde, ondersteuning voor HDR video, en zelfs losless digitale zoom. Via de FreeFlight 6-app kun je toegang krijgen tot alle denkbare camerasettings: ISO-waarde, sluitertijd, witbalans, exposure value, resolutie, framerate en fotostijl. Alleen de diafragmawaarde is niet in te stellen, de camera heeft een vaste aperture.

In de praktijk blijkt dat de camera heel behoorlijk presteert. Dankzij de HDR functie krijg je tijdens het maken van video-opnamen een wat verzadigder beeld, doordat iedere frame zowel iets onder- als overbelicht wordt. Bij intens tegenlicht krijgt de sensor het echter moeilijk en loopt het beeld dicht, zoals je in onderstaande video kunt zien.

Tijdens het filmen is het mogelijk om digitaal in te zoomen: 1,4x in 4K en 2,8x in 1080p HD. Volgens Parrot gaat het om ‘lossless zoom’, maar de beeldkwaliteit wordt er tijdens het zoomen niet beter op.

In 1080p HD videoresolutie kun je tot 2,8x digitaal inzoomen.

Via de app kun je ook nog toegang krijgen tot een heel scala aan automatische filmfuncties, de zogeheten CineShots. Deze heten Reveal, Epic, Rise, 360°. Ook het maken van selfies is geautomatiseerd, middels SmartDronies. Tot slot kun je nog hyperlapses, slow motion beelden en dollyzoom effecten maken. Qua mogelijkheden doet de ANAFI zeker niet onder voor de concurrentie.

Fotografie

Fotograferen kan in jpg of DNG RAW. Dankzij die tweede optie krijg je wat meer mogelijkheden in de bewerking, maar je krijgt dan wel te maken met vertekening van het beeld omdat er nog geen lenscorrectie is toegepast. In Photoshop kun je die vertekening gelukkig eenvoudig corrigeren. De maximale fotoresolutie is 21 megapixels. Digitaal zoomen is niet mogelijk in de fotostand.

Deze foto werd gemaakt in het jpg formaat en is daarna verder niet nabewerkt.

 

Deze foto werd genomen in DNG RAW en verwerkt met Photoshop. Na toepassing van de lenscorrectie zijn alle lijnen netjes recht.

Naast gewone luchtfoto’s kun je ook panorama’s maken. De ANAFI maakt dan automatisch een aantal foto’s die in Freeflight 6 aan elkaar gestitcht worden tot één geheel. Je hebt de keuze uit diverse modi, waaronder 180º pano.

De ANAFI biedt ook de mogelijkheid om panorama’s te maken.

Thermal

Bij gebruik van de ANAFI Thermal kun je kiezen uit RGB weergave of thermische weergave. In het laatste geval komen er opties bij voor het kleurenpalet voor de infraroodweergave. Als het gaat om het weergeven van temperatuurverschillen kun je drie modi kiezen: relatief, absoluut en spot. Verwacht qua oplossend vermogen niet al teveel van de ingebouwde FLIR Lepton sensor: deze heeft een resolutie van slechts 160×120 pixels. Maar doordat het beeld van de RGB camera gecombineerd wordt met de warmtebeeldweergave is het toch prima mogelijk om details te onderscheiden.

Links de RGB weergave, rechts drie infrarood kleurpaletten, waaronder Rainbow en White Hot.

De IR camera van de Thermal leent zich voor eenvoudige thermografische inspecties (detecteren van hotspots, waarnemen van temperatuurverschillen) en search&rescue toepassingen (opsporen van personen in het donker). De optische zoom van de RGB camera is in het geval van inspectiewerk een dankbaar hulpmiddel om snel even een onderwerp dichterbij te halen. Ook bij de ANAFI Thermal kan de camera zowel 90º omlaag als omhoog draaien.

Conclusie

De ANAFI is een no-nonsense drone die eigenlijk alles biedt wat je van een moderne quadcopter verwacht. Het systeem valt op door het lage gewicht en de geringe geluidsproductie. Het systeem is snel gebruiksklaar te maken en is eenvoudig te vervoeren. De vliegtijd per accu is dik in orde en de manier waarop Parrot geofencing heeft geïmplementeerd kunnen we alleen maar toejuichen.

Dat de ANAFI niet beschikt over obstakeldetectie vinden wij geen heel groot minpunt. Eigenlijk wil je als dronepiloot sowieso niet afhankelijk zijn van deze feature. Wel is het zaak om de return to home-hoogte in de gaten te houden. Bij signaalverlies zal de drone automatisch in een rechte lijn terugkeren naar de opstijglocatie. Als er dan een obstakel in de weg staat dan is het einde oefening, want de drone zal er in dat geval blind tegenaan vliegen.

De RGB camera van de ANAFI levert heel acceptabele beelden op. Een hele fijne feature is de mogelijkheid om de camera niet alleen 90º naar beneden, maar ook 90º omhoog te draaien. Dat levert creatieve mogelijkheden op die we bij de concurrentie helaas missen. De HDR optie zorgt ervoor dat je in contrastrijke situaties toch het maximale uit de sensor kan halen, maar bij vol tegenlicht krijgt de sensor het moeilijk. We missen verder de mogelijkheid om het diafragma in te stellen.

Voor de ANAFI Thermal gelden qua vliegprestaties dezelfde opmerkingen als voor de ANAFI Work, want afgezien van de cameramodule is de drone exact gelijk. Het FLIR/Sony sensorpaar leent zich prima voor eenvoudige thermische inspecties en de 3x digitale zoom is een welkome aanvulling om even snel een onderwerp groter in beeld te krijgen. Fijn is dat ook hier de camera 90º omhoog kan draaien.

Handzaam is de ANAFI zeker, maar de bouwkwaliteit laat te wensen over.

Helaas is de bouwkwaliteit van de ANAFI niet optimaal. Zeker in het geval van de Work en Thermal, die beiden gepositioneerd worden als gereedschappen voor professionals, verwachten we een robuuster ontwerp. Ook is het gebruik van wifi voor de gegevensoverdracht discutabel, gelet op de professionele doelgroep waar Parrot zich met deze modellen op richt.

Vooruitkijkend naar de Europese regelgeving voor drones: dankzij het lage gewicht (320 gram) kun je met deze drone van 31 december 2020 tot en met 31 december 2022 in de Open categorie A1 vliegen, conform de overgangsregeling voor bestaande drones tot 500 gram. Mits je enige afstand aanhoudt van niet-betrokken personen op de grond kun je de drone prima voor zakelijke doeleinden inzetten, ook nabij of boven bebouwing. Je zult alleen eerst het vanaf 31 december 2020 verplichte online theoriebewijs moeten halen en jezelf als dronepiloot moeten registreren.

Het feit dat deze drone van tot en met december 2022 in de Open subcategorie A1 gaat vallen maakt met name de ANAFI Thermal extra interessant: denk aan inspecties van zonnepanelen op daken of het opsporen van warmtelekken in dakisolatie, zonder dat je hiervoor een heel uitgebreide vergunning voor hoeft te hebben. Daar komt bij dat de ANAFI Thermal momenteel de goedkoopste drone is waarmee je thermografische opnamen kunt maken.

Daarom krijgt de Parrot ANAFI Thermal het voordeel van de twijfel en geven we deze drone 4 van de 5 sterren, maar de ANAFI Work moet het met een krappe voldoende – 3 sterren dus – doen.

De Parrot ANAFI Work kost € 1.199,-. De ANAFI Thermal kost € 2.280,-. Beide drones kunnen rechtstreeks besteld worden via de website van Parrot.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Parrot ANAFI Thermal
Author Rating
41star1star1star1stargray
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier