Nieuws

‘IS bestelde vanuit Syrië via webshops 300 Phantom 4 en 115 fixed-wing drones’

Militanten verbonden aan Islamitische Staat in Syrië hebben in de periode 2017-2018 voor bijna een miljoen dollar 300 DJI Phantom 4 drones plus bijbehorende accessoires gekocht. Ook werden een 115-tal fixed-wing toestellen besteld. De drones en onderdelen werden deels besteld bij Westerse webshops en geleverd aan adressen in buurlanden van Syrië. Daarna werd de apparatuur de grens overgebracht. Dat blijkt uit documenten die onlangs zijn gevonden op harde schijven en telefoons.

Documenten gevonden

Dat IS commercieel verkrijgbare drones inzette tijdens haar gewapende strijd tegen rivaliserende milities en coalitietroepen is inmiddels algemeen bekend. De drones werden zowel ingezet om inlichtingen te vergaren als voor het droppen van explosieven. In veel gevallen werden daarvoor drones van de Chinese dronefabrikant DJI ingezet, maar IS maakte ook gebruik van fixed-wing drones van andere fabrikanten.

Uit recent gevonden documenten blijkt nu hoe het droneprogramma van IS werd opgezet. Journaliste Jenan Moussa heeft hierover in het Arabisch een reportage gemaakt voor tv-zender Akhbar alAan, die ze via een serie tweets in het Engels heeft samengevat. De documenten werden aangetroffen op harde schijven en telefoons die Moussa aantrof op diverse door IS-strijders verlaten locaties.

Online bestellingen

Uit de documenten blijkt dat het budget voor de aanschaf van drones ruim 1.1 miljoen dollar bedroeg. Daarvoor werden 300 Phantom 4 drones en 115 fixed-wing UAVs besteld. Naast de drones ging het ook om remote controllers, range extenders, landing gears, accu’s en andere toebehoren. Alleen al aan de Phantom 4 drones en accu’s werd 800.000 dollar uitgegeven.

De drones werden online besteld bij diverse leveranciers en webshops, waaronder hobbyking.com, dronemaker.de, aliexpress.com en droneparts.de. Als afleveradressen werden locaties buiten Syrië opgegeven. Vervolgens werden de bestelde goederen vanuit die locaties Syrië binnengebracht. Volgens Moussa werden de bestellingen geplaatst in de periode eind 2017 tot begin 2018, twee maanden voor de laatste slag van IS in Baghouz.

Link met Denemarken

Volgens Moussa bestaat er mogelijk een link met een Deense IS-groep, die in december is veroordeeld voor het aanschaffen en verzenden van drones naar Syrië. Dit programma werd geleid door de Deens-Libanese Basil Hassan, die naar verluidt in 2017 is omgebracht. Of er inderdaad een verband bestaat met de Deense groepering en de documenten die Moussa aantrof moet nog verder onderzocht worden.

Dronemaker DJI heeft in 2017 delen van Irak en Syrië toegevoegd aan het geofencingsysteem van haar drones. Onduidelijk is of de inzet van drones door de IS-strijders hierdoor gehinderd is.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier