Nieuws

Bloedtransport per drone in Zwitserland hervat na onderzoek naar crash

De drones waarmee in Zwitserland tot mei 2019 spoedeisende bloedtransporten werden vervoerd mogen weer de lucht in. Daarvoor is groen licht gegeven nadat onderzoek is gedaan naar een crash waardoor het droneprogramma tijdelijk stop werd gezet. Bij die crash werd een groep spelende kinderen op een haar na geraakt door een drone die uit de lucht viel. Naar aanleiding van dat incident zijn er een aantal nieuwe noodmaatregelen geïmplementeerd die herhaling moeten voorkomen.

Twee voorvallen

De proef met het door middel van drones overvliegen van bloedmonsters tussen ziekenhuizen en laboratoria is een initiatief van Zwitserse Post in samenwerking met Matternet. In de periode tot mei 2019 werden honderden succesvolle vluchten uitgevoerd. Maar in twee gevallen ging het mis: één keer belandde een drone in het Meer van Zurich, bij de tweede keer kwam een delivery drone hard op de grond terecht, vlakbij een groepje kinderen.

Als gevolg van deze laatste crash werd het drone delivery testprogramma tijdelijk opgeschort, totdat uit onderzoek zou blijken wat de oorzaak was van de crash en welke veiligheidsmaatregelen er nog extra genomen moesten worden.

Verbeterd parachutesysteem

Uit onderzoek naar het tweede voorval bleek dat het koord van de noodparachute niet stevig genoeg was. Deze parachute werd uitgeworpen nadat zich een storing voordeed. De drone werd echter niet in zijn val afgeremd doordat de parachute los scheurde. Dat heeft Matternet nu opgelost door ijzergaren te verwerken in het koord van de noodparachute. Ook worden er nu twee ophangpunten gebruikt in plaats van één.

Een andere veiligheidsmaatregel betreft een alarmsignaal dat de drone maakt op het moment dat deze naar beneden stort. Hier was al in voorzien, alleen was het volume van het alarmsignaal te laag. Ook dat is aangepast.

2.000 testvluchten

“We staan ervoor in dat Zwitserse Post en Matternet zeer hoge veiligheidsstandaarden hanteren. Er is geen reden om de drones nog langer aan de grond te houden”, aldus Michel Guillaume van het luchtvaartcentrum van de Universiteit van Zurich.

Sinds 2019 hebben de gemodificeerde drones ruim 2.000 testvluchten uitgevoerd. Daarbij werd een afstand van meer dan 17.000 kilometer afgelegd. Dat komt overeen met 13.000 vluchten tussen de twee medische locaties in Lugano, waar de drones als eerste weer zullen gaan vliegen.

Ook in Nederland

Ook in Nederland bestaat het voornemen om met behulp van drones bloedmonsters en donorbloed te gaan overbrengen. Daartoe is ErasmusMC een samenwerking aangegaan met onder andere PostNL en de ANWB. De drones zullen worden geleverd door de in Nederland gevestigde dronebouwer Avy. Voor dit jaar staan eerst een serie testvluchten boven afgeschermde gebieden in de planning.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier