Pro

Delft Dynamics toont prototype van bolvormige dronebox

Dat een dronebox niet per se rechthoekig hoeft te zijn bewijst Delft Dynamics met een prototype van de DroneSphere, een bolvormig drone-in-a-box systeem. Eén van de voordelen van deze constructie is dat de box beter waterbestendig is dan conventionele boxen. Het systeem werd ontwikkeld door studenten van de Avans Hogeschool.

Drone in a box

Een dronebox is een systeem waarin een drone beschermd tegen weer en wind 24/7 standby staat om in actie te komen. Droneboxes kunnen worden ingezet t.b.v. geautomatiseerde inspectievluchten, security-toepassingen, drone delivery en andere toepassingen waarbij de drone in principe zelfstandig in actie moet kunnen komen.

Volgens Delft Dynamics-directeur Arnout de Jong is DroneSphere het eerste bolvormige droneboxsysteem ter wereld. Volgens hem is het grootste voordeel dat de DroneSphere beter waterdicht gemaakt kan worden dan rechthoekige systemen. Een ander voordeel is dat het landingsplatform direct na het openen van de box vrij komt te liggen. Het platform hoeft niet eerst omhoog te komen of uit de box te schuiven zoals bij andere oplossingen het geval is.

Toekomstige mogelijkheden

In de toekomst zouden DroneSpheres op palen geplaatst kunnen worden. In het geval van meerdere DroneSpheres zouden de drones van punt naar punt kunnen vliegen om middels een geïntegreerd laadsysteem weer van energie voorzien te worden. Ook zou de DroneSphere uitgerust kunnen worden met een kabeldronesysteem, zodat de drone onbeperkt in de lucht kan blijven.

De DroneSphere werd ontwikkeld door studenten van de minor Aerospace Engineering & Maintenance van de Avans Hogeschool in Breda. Eerder ontwikkelde Delft Dynamics al een rechthoekig dronebox systeem. Deze box werd ook gemonteerd op voertuigen om zodoende een mobiele inzetbaarheid mogelijk te maken.

Innovatie

“We denken dat er een grote markt is voor dergelijke innovaties. We kijken uit naar reacties van geïnteresseerde bedrijven. Het is goed om te laten zien dat Delft Dynamics voorop loopt als het gaat om drone research en development”, aldus De Jong.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier