Moment introduceert variabele ND-filters voor Mavic 2 Pro

Goed nieuws voor drone-cineasten die in het bezit zijn van een Mavic 2 Pro. Accessoiremaker Moment komt namelijk met variabele ND-filters voor dit model drone op de markt. Het gaat om een tweetal instelbare grijsfilters, één met een range van 2-5 stops en een versie die 6-9 stops aan licht tegenhoudt.

Vast vs. variabel ND

ND-filters zijn een must have-accessoire voor videomakers. ND staat voor neutral density, oftewel een neutraal grijsfilter dat het binnenkomende licht gelijkmatig voor een deel tegenhoudt. Dat is met name van belang bij situaties met veel omgevingslicht: met behulp van een ND-filter kun je er dan voor zorgen dat de sluitertijd niet te kort wordt, om zodoende schokkerig beeld te voorkomen.

Inmiddels zijn er al flink wat aanbieders van ND-filters voor drone camera’s. Het gaat in alle gevallen echter om ND-filters met vaste waarden, zoals ND8, ND16 en hoger. Dat betekent dat je steeds van filter moet wisselen zodra de lichtomstandigheden wijzigen. In dergelijke gevallen is een variabel ND-filter een uitkomst: door aan een ring te draaien kun je de sterkte van het filter aanpassen en ben je sneller weer de lucht in.

Het nadeel van variabele ND-filters is dat deze doorgaans een stuk zwaarder zijn dan gewone ND-filters, omdat er feitelijk sprake is van twee polarizers die ten opzichte van elkaar verdraaien. Dat stelt extra hoge eisen aan de kwaliteit van het gebruikte glas en in het geval van drones moet er ook nog eens voor gezorgd worden dat het zwaartepunt van de camera niet te ver verschuift, wat namelijk tot problemen met de stabilisatie kan leiden.

Mavic 2 filterset

Moment is één van de eerste fabrikanten die het aandurft om een variabel ND filter voor drones op de markt te brengen. Het gaat om twee varianten: een versie van die 2-5 stops aan licht tegenhoudt en een versie die 6-9 stops filtert. De filters zijn alleen beschikbaar voor de Mavic 2 Pro.

De filters zijn gemaakt van ‘premium Fused Silica glass’ en worden omringd door ruimtevaartkwaliteit aluminium. Dankzij lasergraveringen kun je aflezen op welke stand het filter staat. Overpolarisatie en vignettering worden voorkomen doordat het filter niet onbeperkt doorgedraaid kan worden.

De filters kunnen besteld worden via de webshop van Moment. De variabele ND-filters voor de Mavic 2 Pro kosten 80 dollar per stuk, of je betaalt 150 dollar voor een setje.

Andere filters

Je kunt bij Moment niet alleen terecht voor variabele ND-filters. Het bedrijf brengt ook gewone ND-filters en polarizers op de markt voor zowel de Mavic 2 Pro als Zoom en de Mavic Air. Ook biedt Moment een anamorphische voorzetlens voor de Mavic 2 Pro aan. Daarmee is het mogelijk om cinematische opnamen in de beeldverhouding 2.40:1 te maken, daarbij gebruik makend van de volle resolutie van de beeldsensor.

Meer weten over hoe je ND filters toepast tijdens het maken van drone videobeelden? Check dan het boek Dronevideo’s maken van Wiebe de Jager. Hierin worden niet alleen alle settings uitgelegd waar je mee te maken krijgt, maar ook uitleg over het hoe en waarom van filters. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Moment introduceert variabele ND-filters voor Mavic 2 Pro

 • 30 januari 2020 om 14:35
  Permalink

  Je info klopt niet Wiebe. Freewell heeft al erg lang variabele nd filters Voorde Mavic 2 Pro.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   30 januari 2020 om 17:00
   Permalink

   Dank je William, eerlijk gezegd had ik nog nooit van Freewell gehoord. Ik zal het artikel updaten.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier