Nieuws

Vliegveld Madrid korte tijd dicht na meerdere meldingen van drones

De internationale luchthaven van Madrid is maandagmiddag korte tijd gesloten geweest nadat meerdere piloten melding hadden gemaakt van nabijvliegende drones. Het vliegveld werd kort daarop voor een periode van twee uur gesloten. Tientallen vluchten moesten worden omgeleid of liepen vertraging op. Onduidelijk is nog of er daadwerkelijk drones hebben rondgevlogen en zo ja, wie hiervoor verantwoordelijk was.

Boete tot €90.000

De drones werden net na twaalf uur ’s middags waargenomen door verschillende piloten, meldt de Spaanse luchtvaartautoriteit AESA. Op Twitter schrijft het agentschap dat het verboden is om met drones in de buurt van vliegvelden te vliegen en dat de boete voor een overtreding kan oplopen tot 90.000 euro.

De Spaanse luchtverkeersleiding Enaire schrijft naar aanleiding van het voorval op Twitter: “Een drone is geen speelgoed, het is een luchtvaartuig.”

Londen Gatwick

De sluiting van de Spaanse luchthaven als gevolg van een melding van drones staat niet op zichzelf. In december 2018 werd luchthaven Londen Gatwick dagenlang gesloten nadat er drones waren gemeld door meerdere getuigen. Honderdduizenden reizigers werden getroffen door de sluiting. Een langdurig politieonderzoek leidde echter niet tot opheldering van de zaak.

Sindsdien zijn meerdere Britse luchthavens uitgerust met kostbare drone-detectie apparatuur.

(coverfoto: Felipealvarez, CC-BY-SA)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier