Drone Talk

Drone Talk met Robbert Kuijper: “Je bent als dronepiloot veel bezig met het managen van verwachtingen”

In de rubriek Drone Talk interviewen we mensen die hun werk hebben gemaakt van (het vliegen met) drones. Onze vijfde gast is Robbert Kuijper, Flight Instructor bij de DJI UTC cursus van Drone Flight Academy en aanbieder van dronediensten op het gebied van inspectie en fotogrammetrie. Robbert: “Zelf zie ik drones als niks meer dan vliegende sensoren. Drones zijn tools om problemen op te lossen.” 

Wie ben je en wat doe je? Hoe en wanneer ben je met drones in aanraking gekomen?

“Ik ben Robbert Kuijper, 27 jaar en woonachtig in het zuiden van het land. Ik ben in maart 2017 begonnen met mijn eigen bedrijf in drone service providing. Gedurende een stage die ik volgde tijdens mijn studie Communicatie en Multimedia Design kwam ik voor het eerst in aanraking met een drone, een Phantom 2 v2 om precies te zijn. Toentertijd nog met een GoPro zonder gimbal of video transmission, het was dus altijd gokken bij het maken van beelden. Ik blijf het ongelofelijk vinden om te zien welke sprongen de techniek heeft gemaakt de afgelopen jaren.

Ik heb een achtergrond in video- en fotografie en zag meteen veel potentieel in het vertellen van verhalen met deze ‘vliegende’ camera’s. Ook zag ik in de dronesector de mogelijkheid om nog te kunnen innoveren, om ergens de eerste in te zijn. Dit gaf mij een bulk inspiratie en de drive om hier mijn werk van te willen maken.”

Je werkt als Flight Instructor bij de DJI UTC cursus. Wat houdt dat precies in? Waarin onderscheidt deze opleiding zich van andere drone-opleidingen?

“Bij Drone Flight Academy ben ik actief als Flight Instructor voor de DJI UTC Inspectie cursus. Hierbij geef ik instructies op zowel het theoretische als ook het praktische deel van de cursus. Deze cursus is ontwikkeld als aanvulling op de RPA-L cursussen van DFA. Waar een cursist naar een RPA-L training komt om een licentie te verkrijgen om iets te mogen met drones, komt een cursist naar een UTC cursus om kennis en vaardigheden op te doen om ook iets te kunnen met drones. Hierbij ligt de focus op veiligheid, vluchtvoorbereiding, theoretische onderbouwing en de vaardigheden die nodig zijn om kwalitatieve data in te winnen en vervolgens te processen naar klantspecifieke deliverables. Zaken die tijdens de cursus onderander de revue passeren zijn visuele inspecties van bijvoorbeeld hoogspanningsmasten, thermische inspectie van zonnepanelen en drone mapping voor landmeetkundige toepassingen.”

Wat voor achtergronden hebben jullie cursisten zoal? Heeft men een realistisch beeld van het beroep van dronepiloot? Is ‘dronepiloot’ eigenlijk wel een kansrijk beroep, gezien de tendens dat dronevluchten steeds vaker autonoom worden uitgevoerd en er specialistische kennis nodig is van de beoogde toepassing?

“De achtergronden van UTC cursisten zijn erg uiteenlopend. De cursus is natuurlijk gelieerd aan DJI, een bedrijf dat wereldwijd opereert. Dit zie je ook terug in de mensen die op deze cursus afkomen. Om een aantal voorbeelden te geven hebben we een cursist gehad uit Chili die drones wil inzetten in de mijnindustrie, iemand van Airbus India die drones inzet in het mappen van start- en landingsbanen en iemand uit Saudi-Arabië die drones inzet voor gevelinspecties van wolkenkrabbers. Uiteraard zijn er ook Nederlandse cursisten. Denk hierbij aan mensen van BAM Infra, Koninklijke marechaussee en cursisten die uit compleet andere sectoren komen.

Deze laatste groep komt veelal naar de cursus met het idee opgeleid te worden tot dronepiloot. Deze cursisten zijn dan ook vaak uitdagender om op te leiden gezien ze nog weinig of geen kennis hebben van de sectoren waarin dronetechnologie kan worden ingezet. De cursus geeft dan ook een globaal beeld van deze sectoren. Echter zal er na de cursus, afhankelijk van de interesse van cursisten, nog verdere verdieping moeten plaatsvinden in deze specifieke toepassingsgebieden.

Zelf zie ik drones als niks meer dan vliegende sensoren. Een fotograaf gebruikt hem om een vogelperspectief te verkrijgen dat hij vanaf de grond niet kan bereiken. Een boer gebruikt het om zijn gewas te inspecteren op irrigatieproblemen en een bruginspecteur gebruikt hem om op plekken te komen die moeilijk bereikbaar zijn. Zo kijk ik naar drones als tools om problemen op te lossen en bestaande werkprocessen efficiënter te maken. Dit is een shift in mentaliteit die wij tijdens de cursus aan onze cursisten proberen over te brengen.”

Je hebt je ook bezig gehouden met dronejournalistiek. Is ‘de vliegende reporter’ jouw initiatief? Wat zijn in jouw ogen drie aansprekende voorbeelden van dronejournalistiek?

De vliegende reporter is een online platvorm voor Nederlandse journalisten dat ik heb opgezet tijdens mijn afstudeerproject over dronejournalistiek. Het is een kanaal waar Nederlandse journalisten informatie kunnen inwinnen over actuele regelgeving en welke stappen ze moeten ondernemen om zelf gebruik te maken van drones tijdens hun werkzaamheden.

Een mooi voorbeeld van de meerwaarde van dronejournalistiek zijn de overstromingen in Nederland in de winter van 2018. Door heel Nederland gingen dronepiloten erop uit om beelden te schieten van het ongebruikelijk hoge water. Dronebeelden kunnen in dit soort situaties uitermate goed ingezet worden om de schaal van een dergelijke situatie te visualiseren. Ook bieden drones de mogelijkheid om beelden te schieten die zaken objectief kunnen laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inauguratie van Trump, hierbij was er veel discussie over het aantal aanwezigen. Luchtbeelden van Obama’s inauguratie naast die van Trump creëerden een krachtig beeld, waar niet over gediscussieerd kon worden.”

Je hebt ook een eigen bedrijf in drone service providing. Wat voor soort opdrachten voer je zoal uit? Welke systemen en payloads gebruik je hiervoor?

“Ik ben mijn bedrijf (Aironotics Drone Productions) begonnen tijdens het laatste jaar van mijn studie, met initieel dus een sterke focus op drone foto- en video, denk hierbij aan klanten in videografie, marketing en lokale journalistiek. Echter zag ik al gauw dat wanneer ik hier mijn boterham mee wilde verdienen ik mijn horizon moest verbreden. Zo ben ik mij gaan verdiepen in drone mapping en fotogrammetrie voor landmetingen en het maken van ‘digital twins’ voor inspectie doeleinden. Dit is momenteel waar ik het gross van mijn tijd mee bezig ben. Verder werk ik tijdens uitdagendere jobs veel samen met Saviér Laumen, ook een drone-ondernemer uit Limburg. Saviér zit al een stuk langer in het vak en heeft een uitgebreide klantenkring. De mogelijkheid om krachten te bundelen als zzp’er maakt dat ik ook grotere klussen kan aannemen.

Tijdens foto- video klussen vlieg ik een Inspire 2 X5s, Phantom series of Mavic Pro. Voor inspectievluchten gebruik ik een Zenmuse Z30 of XT2 camera onder een Matrice 200 systeem.”

Een vertikale aerial pano. Foto: Robbert Kuijper

Marc Sandelowsky droeg jou aan als kandidaat voor Drone Talk. Van hem komt deze vraag: wat zijn de specifieke uitdagingen bij het uitvoeren van inspecties en welke ontwikkelingen zie je op het gebied van software: wordt Kunstmatige Intelligentie hierbij al gebruikt?

“Specifiek uitdagingen die ik en veel andere collega’s in de drone industrie ondervinden zijn de veelal ingewikkelde en ontoereikende regelgeving. Technisch gezien is er al veel mogelijk, echter zijn er veel opdrachten die ik in het verleden heb moeten afslaan omdat het wettelijk gezien niet mogelijk was. Dit is uiteraard erg frustrerend. Ook bestaat er bij klanten soms het idee dat drones een soort ei van Columbus zijn die oplossing bieden voor alles. Zo kreeg ik ooit de vraag of het mogelijk is om met een drone een airco van 250kg op een dak te plaatsen. Je bent als dronepiloot dus veel bezig met het managen van verwachtingen. Ik denk dat bredere adaptatie niet afhangt van het tempo van technologische ontwikkelingen, maar van de snelheid waarmee de regelgeving hierop kan worden aangepast.

Tijdens mijn eigen werkzaamheden maak ik nog geen gebruik van kunstmatige intelligentie. Wel weet ik dat er tal van softwareprogramma’s zijn die dronedata geheel automatisch kunnen analyseren. Denk hierbij aan windturbine-inspecties waarbij drones een geprogrammeerd pad vliegen rond een turbine en volledig automatisch data vergaren. Vervolgens kun je een software-algoritme ‘leren’ te zoeken naar bijvoorbeeld haarscheurtjes op windturbinebladen, iets dat natuurlijk veel tijdswinst oplevert voor een inspecteur. Mijn verwachting is dat dit soort autonomie een steeds grotere rol gaat spelen in de dronesector.”

Met welke persoon die ook actief is in de Nederlandse of Belgische dronesector zou je graag een volgende editie van Drone Talk zien? En wat zou je die persoon willen vragen?

“Kim Hoogervorst is de oprichter van KIWI Aerial Shots. Ik ken hem niet persoonlijk, maar volg het werk van KIWI al enige tijd. KIWI is wereldwijd actief en werkt aan prachtige producties voor grote merken zoals National Geographic, Netflix en de BBC. Ik zou graag aan Kim willen vragen hoe ze drone producties in andere landen voorbereiden en tegen welke moeilijkheden en/of problemen ze hierbij aanlopen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier