NS zoekt partner voor uitbreiding drone-vluchten

NS zoekt een partner voor het uitbreiden van drone-inpectievluchten. Sinds de zomer van 2019 inspecteert NS regelmatig gebouwen met behulp van dronevluchten. NS beheert honderden gebouwen, van onderhoudsloodsen tot stationslocaties. De eerste ervaringen zijn veelbelovend: het is veiliger, zorgt voor minder overlast en kost minder tijd. NS wil nu het aantal drone-inspectievluchten uitbreiden en start hiervoor een marktconsultatie via Tenderned.

3D mapping

NS heeft twee drone-piloten in dienst. Zij hebben de afgelopen maanden verschillende technologieën getest. Door middel van “3D mapping”, kunnen de gebouwen gedetailleerd in kaart worden gebracht. Zo is veel ervaring op gedaan met verschillende soorten drones en verschillende objecten. NS wil dit nu verder uitbreiden met een partner die samen met NS een drone-strategieplan kan maken.

Stations en andere gebouwen worden jaarlijkse geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Door de inzet van drones zijn er geen hoogwerkers en steigers meer nodig. Drones hebben als voordeel dat er niet op hoogte gewerkt hoeft te worden. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.

Aanbesteding

Partijen die geïnteresseerd zijn in een samenwerking met de NS kunnen terecht op Tenderned voor meer informatie over de aanbesteding.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier