Opmerkelijk

Audi presenteert concept car met drone-koplampen

Eerlijk gezegd zijn we bij Dronewatch niet zo heel erg geïnteresseerd in auto’s. Niet zo gek dus dat de presentatie van de Audi AI:Trail in september van 2019 volledig langs ons heen is gegaan. Toch willen we alsnog even stil staan bij deze bijzondere concept car, gezien de innovatieve integratie van drones als vliegende koplampen.

Light Pathfinders

De AI:Trail werd op 11 september gepresenteerd tijdens de Frankfurt Motor Show 2019. Het betreft een futuristische EV die we waarschijnlijk niet snel over Nederlandse wegen zullen zien rijden, maar waarin noviteiten zijn verwerkt die wellicht op een dag wel worden verwerkt in nieuwe automodellen.

Eén zo’n noviteit is de integratie van een vijftal drones die in het duister moeten helpen om de weg te verlichten, bij afwezigheid van straatverlichting. Audi noemt de drones Light Pathfinders en vertelt er het volgende over:

“In plaats van conventioneel dimlicht en grootlicht, is de Audi AI:Trail uitgerust met in totaal vijf rotorloze, driehoekige, elektrisch aangedreven drones met geïntegreerde matrix LED-elementen. Ze kunnen op een imperiaal of direct op het dak van het voertuig landen en worden via inductie opgeladen.

De manier waarop de Audi Light Pathfinders hun lift generen is vergelijkbaar met de werking van bladloze ventilators. Dankzij hun lichtgewicht ontwerp kunnen ze voor de AI:Trail vliegen en het pad vooruit verlichten, waardoor gewone koplampen overbodig worden. Indien gewenst genereren de ingebouwde camera’s een videobeeld dat via Wi-Fi naar de display voor de bestuurder kan worden verzonden, waardoor de Pathfinders ogen in de lucht worden.”

Integratie

Toegegeven, heel realistisch zijn de vliegende koplampen niet, maar toch zijn we gecharmeerd van het idee om drones deel uit te laten maken van het instrumentarium van een auto. Daarin is Audi zeker niet de eerste: eerder presenteerde Land Rover al een maatwerk Discovery met een in het dak geïntegreerde drone, speciaal ontwikkeld voor hulpdiensten.

Mocht de AI:Trail op een gegeven moment toch met drones en al op de markt verschijnen dan zullen we zeker overwegen om onze huidige Dronewatch-bestelbus in te ruilen en deze Audi ervoor in de plaats te nemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Audi presenteert concept car met drone-koplampen

  • Leuk verzonnen, maar weinig realistisch natuurlijk. Op deze manier heb je waarschijnlijk een half uur licht en dan moeten de drones weer aan de lader die de accu van je nieuwe auto sneller leeg trekt waardoor de actieradius van de auto weer omlaag gaat.
    Bovendien helpt dit de bestuurder van de auto mogelijk wel om de weg goed te zien, maar als je auto geen koplampen op het voertuig heeft zien anderen je natuurlijk niet meer rijden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier