Pro

Drone gaat gecontroleerde bosbranden ontsteken in VS

Dat drones zeer goed ingezet kunnen worden bij brandbestrijding mag geen nieuws meer heten. Maar om juist expres branden te ontsteken door middel van drones, dat is toch wel weer opzienbarend. Bosbeheerders van het Coconino National Forest in de Amerikaanse staat Californië willen op deze manier gecontroleerde branden aansteken, ter preventie van grote bosbranden.

Bosbrand monitoren

De beheerders van het bosgebied nabij Flagstaff maakten onlangs al gebruik van een drone voorzien van infraroodcamera’s, om de ontwikkeling van een grote bosbrand als gevolg van blikseminslag te volgen. De brandbestrijding in het gebied in kwestie werd bemoeilijkt door de aanwezigheid van hoogspanningsinfrastructuur en niet-ontplofte munitie op testvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

“De risico’s voor de brandweerlieden waren te groot om zomaar het gebied in te trekken. Daarom hebben we met behulp van de drone eerst een zeer precies overzicht gemaakt van alle grote en kleinere brandhaarden. Op die manier konden we een zeer gerichte blusstrategie ontwikkelen”, aldus woordvoerster Kaitlyn Webb.

Branden aansteken

Maar de drone krijgt ook een andere toepassing. Voor het aansteken van preventieve branden om op die manier op gecontroleerde wijze stukken land vrij te maken van bebossing werden tot nu toe helikopters gebruikt, maar die moeten dan laag en langzaam vliegen. Dat is niet altijd zonder risico, zeker in de buurt van bomen, bebouwing en hoogspanningslijnen.

Daarom onderzoekt de Forest Service nu of de drone ook ingezet kan worden om branden te ontsteken. Op die manier zouden gevoelige stukken land ‘met chirurgische precisie’ platgebrand kunnen worden.

Het is nog zeker niet zo dat er een hele dronevloot aangeschaft gaat worden, want de toestellen zijn duur en ook de vereiste training is kostbaar. Een drone met thermische camera en een systeem om brandontstekers te droppen kost al gauw 40.000 dollar. “Maar een drone is veel makkelijker te vervangen dan een mensenleven.”

(via weather.com)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier