Nieuws

Britse luchtmacht voert grootschalige test met drone jammers uit

In het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel een grootschalige test met drone jammers uitgevoerd. Omdat deze test mogelijk invloed kan hebben op het goed functioneren van navigatie- en radioapparatuur van bemande luchtvaartuigen is er een tijdelijke no fly-zone ingesteld in de regio Cumbria, aan de grens met Schotland. De test ging maandag van start en duurt nog tot en met 21 februari.

Jamming en spoofing

Uit een email afkomstig van de Britse luchtvaartautoriteit CAA blijkt dat de test meerdere dagen in beslag neemt en zowel control signal jamming als GNSS spoofing omvat. De test wordt uitgevoerd boven het grondgebied van het Royal Air Force-station Spadeadam. Al het bemande en onbemande luchtverkeer in een straal van 55 km rondom de basis kan hinder ondervinden van de test, aldus de CAA:

“Jamming activity will take place 10 – 21 February 2020, 0800 and 1800 GMT, near RAF Spadeadam and surrounding areas.

This may affect cockpit devices and UAS systems operating on 433MHz, 868MHz (FLARM/PilotAware), and 2.4GHz, 5.8GHz (WiFi) within 30 NM of 550306N 0023318W (spadeadam) up to 40,000 FT AMSL.

During the trials GPS moving maps and WiFi devices (including UAS systems) may suffer intermittent or total failure. GNSS jamming will also take place as part of this activity.”

Anti-drone maatregelen

Alhoewel er verder niet wordt ingegaan op het doel van de test lijkt het erop dat het Britse ministerie van Defensie serieus werkt maakt van anti-drone maatregelen op basis van verstoring van radiosignalen.

Daarbij kan gedacht worden aan het verstoren van de radioverbinding tussen drone en de bestuurder ervan, het verstoren van de GPS signalen waarvan de drone afhankelijk is voor de positionering en zelfs het onklaar maken van elektronica in een drone als gevolg van het uitzenden van een sterke elektromagnetische puls (EMP).

Het nadeel van dergelijke counter UAS-systemen is dat alle andere gebruikers van radiofrequenties of navigatiesignalen ook negatief beïnvloed kunnen worden. Daarom kan dit soort apparatuur niet zonder waarschuwing vooraf getest worden.

Alleen in noodgevallen

Dat niet alleen potentieel ongewenste drones maar ook andere luchtruimgebruikers nadeel kunnen ondervinden van jamming en spoofing betekent ook dat handhavers in de praktijk uiterst terughoudend zullen zijn met de inzet van dergelijke apparatuur. Alleen in het geval van een acuut en omvangrijk dreigingsbeeld zijn counter UAS-oplossingen op basis van radioverstoring een optie.

(coverfoto ter illustratie. Bron: US Army, Public Domain)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier