Incident

PI Vught voert beveiliging op na melding van drone

De Penitentiaire Inrichting Vught heeft de beveiliging van het gevangeniscomplex opgevoerd nadat er maandagavond een drone werd gesignaleerd. Volgens bronnen van RTL Boulevard en Peter R. de Vries zou het gaan om een ‘zeer professionele drone, voorzien van licht en camera’s’. Het is niet voor het eerst dat er een drone in de buurt van een gevangenis vliegt.

‘Adequaat gereageerd’

De melding van de drone kwam maandag binnen. Een zoektocht van de politie naar de bestuurder van de drone heeft nog niets opgeleverd. Ook de politiehelikopter werd ingeschakeld tijdens de zoektocht.

Het is niet voor het eerst dat er een drone wordt gesignaleerd in de buurt van een Nederlandse gevangenis. De melding bij de PI Vught ligt exhter extra gevoelig, omdat de Marokkaanse topcrimineel Ridouan Taghi momenteel verblijft in de Extra Beveiligde Inrichting die deel uitmaakt van het complex.

Tegenover RTL Nieuws bevestigt een woordvoerder van Dienst Justitiële Inrichtingen dat er een drone is gezien bij de gevangenis. “Dit is wel vaker bij onze inrichtingen het geval. Er is adequaat op gereageerd, het personeel heeft bij de ontdekking direct de politie ingeschakeld, die onderzoek hebben gedaan naar de herkomst.”

No fly-zones

Dronemaker DJI heeft op verzoek van Dienst Justitiële Inrichtingen een serie no fly-zones opgenomen in het geofencingsysteem van haar drones. De vraag is echter of dat kwaadwillenden kan weerhouden van het overvliegen van gevangenissen met drones. In december 2019 werd nog getracht om bij de PI Alphen aan den Rijn drugs binnen te smokkelen door middel van een drone. Die poging mislukte echter.

(coverfoto: CC-BY-SA Mystro82)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier