Na 1 mei 2020 geen drone-examens ‘oude stijl’ meer in België

Dronepiloten die in België nog een theorie- of praktijkexamen willen doen volgens de nationale Belgische drone-regelgeving moeten haast maken. Na 1 mei 2020 zal het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) namelijk geen theorie-examens meer organiseren op basis van de nationale regelgeving. Kort daarop zal het ook niet meer mogelijk zijn om praktijkexamen te doen.

Op haar website schrijft DGLV het volgende over het vroegtijdig beëindigen van de theorie- en praktijkexamens ‘oude stijl’, in verband met de nieuwe Europese verordening inzake onbemande luchtvaartuigen die op 1 juli 2020 van kracht wordt:

“Aangezien de opleidingsvoorwaarden zeer verschillend zijn, zal het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) na 1 mei 2020 geen theorie-examens meer organiseren op basis van onze nationale regelgeving.

Wie nog had gerekend op een theorie-examen, kan voor de actueel beschikbare data terecht op de website van FOD Mobiliteit en Vervoer.

Om dezelfde redenen zal het DGLV na 1 juni 2020 geen praktijkexaminatoren meer aanstellen. Kandidaten die toch nog hun praktijk wensen te doen, hebben zo nog voldoende tijd om het examen af te leggen en hun vergunning aan te vragen vóór 20 juni 2020. Na deze datum zal DGLV geen aanvragen voor attesten of voor bewijzen van bevoegdheid meer aanvaarden.

De cel drones van het DGLV blijft beschikbaar voor alle vragen over de organisatie van deze examens.

Een nieuwe mededeling over de voorwaarden en modaliteiten voor de omzetting van Belgische attesten/licenties in Europese certificaten zou binnenkort moeten volgen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier