Amerikaans politiekorps maakt succesvol gebruik van microdrones tijdens indoor crisissituaties

Het politiekorps van de Amerikaanse stad Sacramento zet sinds kort miniatuurdrones met camera’s in om opnamen te maken tijdens crisissituaties die zich achter gesloten deuren afspelen. De drones zijn klein genoeg om bijvoorbeeld door een openstaand raampje een huis binnen te vliegen. Op die manier kunnen agenten een beter beeld vormen van crisissituaties zoals een gijzeling of een terreuractie.

Eerste korps met microdrones

Volgens politiechef Daniel Hahn is de Sacramento Police Department het eerste politiekorps in de VS dat zogenaamde Tiny Whoops inzet om inlichtingen te vergaren. De miniatuurdrones zijn maar een paar centimeter in diameter en kunnen daardoor door de kleinste openingen een woning of kantoorruimte binnenvliegen. De bestuurder van de drone kan middels een first person view (FPV) videobril live meekijken en de drone op die manier door kamers en gangen sturen.

Inmiddels zijn de microdrones al succesvol ingezet tijdens gijzelingssituatie die al 24 uur voortduurde. Een verdachte die op de vlucht was geslagen voor de politie hield zich verschanst in een huis waar zich acht mensen bevonden, waaronder een 13-jarig meisje. De politie had echter geen idee waar de man zich ophield en het werd te gevaarlijk geacht om de woning te betreden. Een microdrone bood uitkomst: via een slaapkamerraam dat op een kier stond kon de drone naar binnen vliegen, waarna de man op de zolder werd aangetroffen en zonder geweld kon worden ingerekend.

Niet duur

Kostbaar zijn de drones niet. De Tiny Whoops zijn gewoon bij speelgoedwinkels te koop en kosten nog geen 90 dollar per stuk. Inmiddels beschikt het korps over 12 exemplaren van de miniatuur racedrones. Het vergt alleen flink wat oefening om de drones goed te kunnen besturen.

Tijdens een inzet worden de drones door speciaal getrainde agenten bestuurd. De commandant kan ondertussen via een eigen monitor meekijken en instructies geven aan de dronepiloot. “Ik kan me geen andere technologische ontwikkeling bedenken die zo’n grote impact heeft op ons werk, met name op het gebied van veiligheid”, aldus Hahn.

De miniatuur fpv drones kosten slechts een paar tientjes. Verder zijn de videobril en de zender zichtbaar. Bron: ABC10/Sacramento Police

‘Geen Big Brother’

Bij het korps is agent John Azevedo verantwoordlijk voor de vloot van microdrones. De Tiny Whoops worden door hem uitgerust met camera’s en leds, zodat de drones ook in donkere ruimten opnamen kunnen maken. Toch hoeft het publiek volgens hem niet bang te zijn voor Big Brother-achtige situaties. “We gaan zorgvuldig om met de privacy. We hebben als politiekorps het recht om plaatsen te doorzoeken, of dat nu buiten is of binnen. Dankzij deze microdrones kunnen we effectiever opereren en kijkjes nemen op plekken waar andere drones niet kunnen komen.”

Volgens Azevedo is de inzet van de microdrones nog maar het begin. “Op een dag hoeft een agent die uit zijn auto springt om bijvoorbeeld iemand te arresteren alleen maar op een knop te drukken waarna er automatisch een drone opstijgt uit de auto en met hem meevliegt, om de situatie van bovenaf te filmen. Het duurt niet lang meer voordat we zover zijn.”

(Bron: ABC10)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier