Opmerkelijk

Fun fact: Iron Man-jetpack wordt aangestuurd door PX4 drone control software

Een mooie primeur voor het bedrijf Jetman Dubai. Afgelopen week bereikte testvlieger Vince Reffet een hoogte van ruim 2 km met zijn door straalmotoren aangedreven jetsuit. Tijdens de drie minuten durende demonstratievlucht haalde de vlieger een gemiddelde snelheid van 250 km/uur. Leuk detail: de Jetwing wordt blijkbaar aangestuurd door dezelfde PX4 autopilot software die ook tal van drones aanstuurt.

PX4 autopilot inside

De Jetwing is een doorstraalmotoren aangedreven jetsuit, die in staat is om één persoon gedurende maximaal 13 minuten rond te laten vliegen. De vleugels zijn gemaakt van koolstoffiber. De topsnelheid is 220 kts (ca. 400 km/uur). De maximale vlieghoogte is 6.100 ft (ca. 2.000 meter). Om de vlucht te filmen is er voorzien in een ingebouwde 4K camera.

Wat heeft dit nu met drones te maken, zul je je misschien afvragen. De link zit ‘m in de aansturing van de Jetwing. Het kloppend hart wordt namelijk gevormd door PX4 autopilot, de open source flight controller software die ook in tal van drones wordt toegepast, waaronder de Yuneec H520, de Freefly Alta en de in Nederland ontwikkelde Aera van Avy. Handmatig vliegen is dus niet aan de orde: de Jetwing werkt net als een moderne straaljager volgens het fly by wire-principe, maar dan op basis van dezelfde software als die gebruikt wordt in drones.

Dronecode

PX4 is open source software en wordt ontwikkeld onder auspicien van het Dronecode samenwerkingsverband. Ontwikkelaars van over de hele wereld dragen bij aan de verdere ontwikkeling van de autopilot. PX4 draait op uiteenlopende controllers, waaronder Pixhawk, Qualcomm Snapdragon Flight en zelfs de Raspberry PI.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier