Opmerkelijk

Levensgrote ‘Formule 1’ racedrone maakt succesvolle testvlucht

Een racedrone met een diameter van 4 meter en genoeg draagkracht om een persoon te vervoeren heeft onlangs een succesvolle testvlucht gemaakt, inclusief loopings en rolls. Het toestel is gebaseerd op een Formule 1-chassis en heeft een topsnelheid van 140 km/uur. De drone werd ontwikkeld door een team van Drone Champions League.

Big Drone

Zou je een racedrone zo groot kunnen maken dat de piloot in het toestel zelf zit, in plaats van dat deze de drone op afstand bestuurt? Met de vraag ging een team van de Drone Champions League naar de tekentafel. Besloten werd om uit te gaan van een Formule 1-chassis en deze in plaats van wielen en een verbrandingsmotor uit te rusten met twaalf elektromotoren en evenzoveel propellers, bevestigd aan zes koolstoffiber draagarmen. 

Het resultaat mag er zijn. De levensgrote racedrone ontwikkelt maar liefst 217 paardenkrachten en is zelfs in staat om een persoon de lucht in te brengen. De Formule 1 drone wordt net als een gewone racedrone op afstand bestuurd: er is nog geen sprake van een stuurmogelijkheid in de drone zelf.

De Big Drone is zelfs in staat on loopings te maken.

Testvluchten

Met het prototype werd eerst maandenlang indoor testgevlogen in Duitsland. Tijdens de eerste outdoor proefvlucht bij de Kroatische plaats Vrsar bleek de drone met aan boord een dummy prima in staat om loopings en rolls te maken, als ware het een gewone FPV racedrone. De maximumsnelheid werd geklokt op 140 km/uur: sneller nog dan de meeste ‘echte’ racedrones.

Bij een tweede testvlucht met een wat rustiger karakter zat er daadwerkelijk iemand aan boord, in de vorm van Drone Champions-oprichter en CEO Herbert Weirather. Ook tijdens zijn vlucht werd de drone op afstand bestuurd, deze keer zonder loops & rolls. 

Oefenen

Het idee is dat er op een goed moment daadwerkelijk geracet gaat worden met de reuzenracedrone. Om piloten vast te laten oefenen op het vliegen met de reuzendrone heeft Drone Champions League een nieuwe game gelanceerd. In DCL – The Game kun je virtueel rondvliegen in aansprekende tracks en het opnemen tegen andere gamers overal ter wereld. Het is mogelijk om rustig te beginnen met een GPS drone, en wie gevorderd is kan kiezen voor vliegen in ATTI mode of zelfs Acro Mode, waarin je volledig manual controle hebt over de drone. 

De Big Drone zal ondertussen verder worden verfijnd, totdat de tijd rijp is om een nieuwe drone racing klasse te introduceren waarbij de piloten aan boord kruipen van hun drones in plaats van deze op afstand te besturen.

(via New Atlas)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier