Onderzoek naar anti-drone maatregelen: ‘c-UAS technologie is zelden effectief’

Het Noorse Peace Research Institute Oslo (PRIO) heeft onderzoek gedaan naar de stand van zaken op het gebied van anti-drone maatregelen, ook wel aangeduid als c-UAS-technologie. De auteurs concluderen dat de meeste c-UAS oplossingen nog in de kinderschoenen staan en dat veel systemen niet eens gebruikt kunnen worden in een civiele context, vanwege wettelijke restricties.

Uit de samenvatting:

“Dit rapport biedt een kritische analyse van de typologie, procedures en uitdagingen van counter-drone-technologie, evenals een beoordeling van de toepassing ervan in zowel civiele als militaire scenario’s. Counter-drone-technologie – kortweg c-UAS – verwijst naar systemen die zijn ontworpen voor het detecteren, volgen, identificeren en / of onderscheppen van onbemande vliegtuigen (meestal drones genoemd), met name kleine drones die niet kunnen worden tegengegaan met traditionele luchtafweersystemen ontworpen voor gebruik tegen bemande vliegtuigen.

Het rapport betoogt dat c-UAS-technologie vaak niet volledig effectief is en dat degenen die de technologie willen gebruiken, geconfronteerd worden met een reeks hindernissen met betrekking tot legaliteit, coördinatie, planning en veiligheid. De huidige wettelijke kaders lopen achter op technologische ontwikkelingen, en daarom kunnen veel van de beschikbare technologische oplossingen vanwege wettelijke beperkingen niet in een civiele context worden gebruikt.

Schadelijk drone-gebruik vormt een belangrijke beveiligingsuitdaging. Beleidsmakers en uitvoerende instanties moeten echter voorkomen dat deze uitdaging niet leidt tot een overdreven beveiliging van het burgerluchtruim.

Drones bieden een aantal belangrijke voordelen bij correct gebruik. Hoewel een evenwichtige benadering van c-UAS zeker moeilijk te bereiken is, is het belangrijk dat beleidsmakers, regelgevers en wetshandhavingsinstanties rekening houden met zowel de risico’s als de kansen van c-UAS bij hun strategische besluitvorming.”

Download het onderzoeksrapport (pdf)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over een volledige ROC vergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier