Zwitserse krijgsmacht selecteert Parrot als toeleverancier van minidrones

De Swiss Armed Forces heeft het Franse bedrijf Parrot uitgekozen als toeleverancier voor het Swiss Mini UAV programma (Swiss MUAS). De deal behelst het leveren van kleinformaat drones die gebruikt kunnen worden voor het vergaren van inlichtingen op het slagveld of het verkrijgen van overzicht tijdens calamiteiten. Eerder haalde Parrot een soortgelijke deal binnen van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Van B2C naar B2B

De Franse dronebouwer Parrot is weliswaar bekend geworden als maker van consumentendrones zoals de AR.Drone, Bebop en ANAFI, maar richt zich door de malaise in de B2C branche meer en meer op professionele afnemers. De focus op informatieveiligheid pakt daarbij goed uit als het gaat om het sluiten van deals met militaire organisaties. Dat was mede de reden dat de Zwitserse krijgsmacht de voorkeur gaf aan Parrot, ten opzichte van andere leveranciers.

Daar komt bij dat Parrot al een innige relatie heeft met enkele in Zwitserland gevestigde bedrijven. Zo nam het bedrijf in het verleden twee spin-offs van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne over, namelijk Pix4D en senseFly. Met name op het gebied van mapping en 3D modeling heeft Parrot daardoor een interessante voorsprong verkregen op de concurrentie.

Trainingsdoeleinden

Om wat voor drones het gaat bij het Swiss MUAS-programma is niet bekend gemaakt, maar het ligt voor de hand dat Parrot systemen gaat leveren die gebaseerd zijn op het ANAFI-platform. De drones zullen in ieder geval gebruikt worden voor trainingsdoeleinden, blijkt uit het persbericht. Of de drones uiteindelijk ook ingezet gaan worden voor daadwerkelijke Short Range Reconnaissance (SRR)-activiteiten is niet bekend gemaakt.

In juli 2019 haalde Parrot een vergelijkbare order binnen, maar dan van het Amerikaanse Department of Defense (DoD). Die order had een omvang van 11 miljoen dollar. Parrot kreeg de opdracht mee om prototypen te maken van de volgende generatie verkenningsdrones, met een vliegtijd van 30 minuten, een gewicht van maximaal 3 pond, en klein genoeg om in de standaardrugzak van een soldaat te passen.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!