Nieuws

Anti drone-laserkanon ‘grillt’ drones op paar kilometer afstand

Eén van de wat meer destructieve counter UAS-maatregelen die de meeste potentie lijken te hebben zijn anti drone-lasers. Het Israëlische bedrijf Rafael Advanced Defense Systems gaf onlangs een demonstratie met hun mobiele Drone Dome-systeem, waarbij een aantal quadcopters van het type DJI Phantom op enkele kilometers afstand uit de lucht werden geschoten.

Drie categorieën

Counter UAS-maatregelen zijn grofweg op te splitsen in drie categorieën. Maatregelen in categorie 1 grijpt in op de besturing van de drone, door het radiosignaal tussen dronepiloot en drone te verstoren (jamming). Ook GPS spoofing, waarbij het navigatiesignaal waarvan de drone afhankelijk is wordt verstoord, valt onder deze eerste categorie. Categorie 2 betreft het gecontroleerd opvangen en afvoeren van ongewenste drones. Hieronder vallen de DroneCatcher en de getrainde roofvogels waarmee de Nederlandse politie ooit experimenteerde. Categorie 3 tenslotte betreft het met geweld uit de lucht schieten van drones.

Het mobiele laserkanon van Rafael Advanced Defense Systems valt overduidelijk in die laatste categorie. De Drone Dome bestaat uit een drone tracker en een krachtige high energy laser (HEL), geïntegreerd in een verrijdbare unit. Een Land Rover Defender vormt de basis voor het mobiele laserkanon.

Binnen een paar seconden onklaar

Het systeem is in staat om drones te volgen en onklaar te maken, door er een intense lichtbundel op af te sturen. Door het laten smelten van de propellers en het verhitten van accu en elektronica kan een drone in een paar seconden onklaar worden gemaakt. De drone hoeft daarvoor niet stil in de lucht te hangen: de laserstraal volgt de bewegingen van de drone tijdens het aanschijnen.

Tijdens een demonstratie van de Drone Dome werd getoond hoe meerdere drones op kilometers afstand uit de lucht geschoten. Het systeem is zelfs in staat om een gesimuleerde aanval met meerdere drones af te slaan, door de systemen binnen korte tijd één voor één uit de lucht te halen, zoals in onderstaande video te zien is.

Voor- en nadelen van lasers

Het grote voordeel van laserlicht is dat er geen vertraging zit tussen het ‘vuren’ en het treffen van de drone. Ook beweegt de lichtstraal zich in een kaarsrechte lijn. Nadelen zijn dat atmosferische verstoringen (regen, mist) de bundel in kracht doen afnemen en dat reflecterende oppervlakken op de drone de impact van de lichtbundel minimaliseren.

Ook in Nederland wordt er geëxperimenteerd met hoogvermogenlasers als anti-drone maatregel. Het NLR heeft hiertoe zelfs een speciaal laboratorium ingericht.

(via PetaPixel)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier