Vijf manieren waarop drones worden ingezet in de strijd tegen het coronavirus

De uitbraak van COVID-19 – in de volksmond ‘het coronavirus’ – houdt de gemoederen internationaal flink bezig. Overheden en gezondheidsorganisaties stellen alles in het werk om de gevolgen van de verspreiding van het virus te minimaliseren. Ook de dronesector laat zich niet onbetuigd. Zowel DJI als Drone Volt wezen eindgebruikers afgelopen week per email op de mogelijkheden die drones bieden in de strijd tegen het coronavirus.

Meerdere toepassingen

Drones worden momenteel op vier manieren ingezet: om desinfecterende middelen te sproeien boven steden en dorpen, voor crowd control, om op afstand instructies te geven aan mensen en voor het afleveren van medische hulpgoederen en levensmiddelen. Een vijfde potentiële toepassing is het identificeren van mogelijke risicogevallen door op afstand de lichaamstemperatuur van mensen te meten.

De genoemde toepassingen beperken zich vooralsnog grotendeels tot China. In de meeste Europese landen is de regelgeving dusdanig strikt dat er bijvoorbeeld niet boven bebouwing of menigten gevlogen mag worden met drones. Ook het vervoeren van goederen is in veel gevallen wettelijk gezien nog ondenkbaar, alhoewel er in meerdere Europese landen wordt geëxperimenteerd met drone delivery voor medische doeleinden.

Steden en dorpen desinfecteren

Volgens DJI zijn de landbouwdrones uit de Agras serie al in ruim 3.000 dorpen en steden in China gebruikt om desinfecterende vloeistoffen te sproeien. De totale vliegtijd van de operaties overschrijdt de 4.000 uur. In totaal zou op deze manier al een oppervlakte van meer dan 200 miljoen vierkante kilometer behandeld zijn. Drone Volt wijst in dit kader op de mogelijkheden van de Hercules 20 spray drone.

Crowd control & monitoring

Een andere toepassing is crowd control. Politiepatrouilles zetten op grote schaal drones in om afgesloten gebieden te monitoren op ongeregeldheden en verkeersopstoppingen. Daarvoor worden uiteenlopende systemen gebruikt, van compacte cameradrones tot en met systemen voorzien van 30x zoomcamera’s, zoals de Matrice 200-serie.

Op afstand instructies geven

Op diverse momenten zijn drones uitgerust met luidsprekers ingezet om mensen op afstand instructies te kunnen geven. DJI biedt meerdere mogelijkheden op dit gebied, onder andere in de vorm van de Mavic 2 Enterprise in combinatie met de M2E Speaker accessoire. Drone Volt noemt de mogelijkheid om de Altura Zenith drone van een luidspreker te voorzien.

Distributie van hulpgoederen

Drones met een grotere payloadcapaciteit kunnen prima worden ingezet voor het distribueren van medicatie of levensmiddelen. Volgens DJI zijn hun Matrice 600 Pro systemen al ingezet voor dit doel. Drone Volt prijst de capaciteit van de Hercules 20 heavy lifting multirotor aan om hulpgoederen te vervoeren.

Risicogevallen identificeren

Een laatste toepassing waarvoor drones mogelijk kunnen worden in gezet is het op afstand opnemen van de lichaamstemperatuur van mensen, door middel van warmtebeeldcamera’s. Niet duidelijk is of drones daadwerkelijk al voor dit doel zijn ingezet, maar de mogelijkheid is al wel geopperd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier