Just Eat gaat Thaise curry’s en Ben & Jerry’s door drones laten bezorgen in Dublin
Als het aan Just Eat ligt kunnen bewoners van een campus ten zuiden van Dublin binnenkort hun online bestelde maaltijden laten afleveren door een drone. Daartoe is de maaltijdbezorger een samenwerking aangegaan met de Ierse drone delivery-startup Manna. In eerste instantie worden Ben & Jerry’s en Camile Thai aangesloten op het nieuwe distributiekanaal.
Binnen drie minuten bezorgd
De campus die Manna wil gaan bedienen telt 30.000 studenten van University College Dublin. De drones van het bedrijf moeten de bestelde etenswaren binnen drie minuten gaan afleveren. De klant kan tijdens het bestelproces aangeven dat het eten met behulp van een drone bezorgd moet worden en daarna aangeven waar de bestelling afgeleverd kan worden: in de tuin of op de oprit bijvoorbeeld. De drone hoeft daarvoor niet te landen: de box met etenswaren wordt middels een lier naar beneden getakeld en losgelaten.
Camile Thai is één van de eerste restaurants die mee gaat doen aan de pilot. Bestellingen worden direct vanaf het restaurant in de drone geladen. Ook een verkooppunt van Ben & Jerry’s ijs wordt aangesloten op de drone delivery service.
Maatwerk drone
Manna heeft grootse plannen op het gebied van dronebezorging. In 2019 haalde het bedrijf ruim 5 miljoen euro op voor de ontwikkeling van haar drone delivery as-a-service-model. Manna wil de komende jaren snel uitbreiden en een vloot van 50.000 drones laten rondvliegen boven het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Het bedrijf heeft naar eigen zeggen een maatwerk drone laten ontwikkelen die in de VS en in Europa wordt gebouwd. De MNA-1090 drone is bestand tegen regen, heeft een kruishoogte van 80 meter en behaalt een topsnelheid van tegen de 80 km/uur. Vanaf het basisstation kan de drone kan een gebied van ongeveer 40 vierkante kilometer bedienen. De drone kan maximaal 2 kg aan maaltijden bezorgen en is voor de veiligheid voorzien van een backup accu en een noodparachute.
Vraagtekens
Onduidelijk is nog hoe Manna ervoor zorgt dat de drones niet interfereren met ander vliegverkeer, zoals laagvliegende traumaheli’s. Het bedrijf stelt dat de Irish Aviation Authority het initiatief ondersteunt en dat er intensief is samengewerkt in de afgelopen drie jaar. Voor de veiligheid worden er geen drukke wegen overvlogen en ook zullen de drones in eerste instantie nog niet ’s nachts gaan vliegen.
Desondanks zal het erom spannen of de luchtvaartautoriteit definitief groen licht geeft voor de verdere uitrol van de dienst. Anonieme bronnen melden dat het pilotproject onderdeel uitmaak van een lopende risicoanalyse, en dat een verdere commerciële uitrol nog niet gegarandeerd is.
Daarnaast zegt een woordvoerder van Takeaway.com – sinds kort eigenaar van Just Eat – opmerkelijk genoeg niet te geloven in drone delivery. “We zien vanuit een technisch standpunt niet in hoe dit kan gaan werken”, stelt Joris Wilton van Takeaway desgevraagd.
Uit de plannen wordt tenslotte niet duidelijk hoe Manna omgaat met zorgen op het gebied van geluidsoverlast en privacy. Dat is zeker met drones die nabij mensen en bebouwing vliegen een groeiend punt van aandacht.

Andere initiatieven
Manna is niet de eerste drone delivery provider die zich richt op het bezorgen van maaltijden. In Australië en de Amerikaanse staat Virginia is Wing van Google-moederbedrijf Alphabet al enige tijd actief op dit vlak. In IJsland ging in 2017 een proefproject van start met het overvliegen van bestellingen, maar dan over vaste trajecten. Dat project werd in 2018 uitgebreid met aanvullende vliegroutes. In de VS heeft Uber Eats naar eigen zeggen vergevorderde plannen om maaltijden per drone te bezorgen.
De pilotprojecten verlopen niet per se positief, stelt Miki Kuusi van de Finse maaltijdbezorger Wolt. Zijn bedrijf experimenteerde al met dronebezorging. “Restaurants moeten wel ingericht zijn op het goed beladen van drones. Dat is problematisch, vooral gezien alle hectiek. Ook zijn mensen op de grond bezorgd over hun privacy en veiligheid. Drone delivery is vooral vanuit een marketingstandpunt interessant, niet zozeer qua business case.”