Markt

Crowdfundproject Micro Drone 4.0 onder vuur wegens vertraging en slechte beeldkwaliteit

Het in Londen gevestigde bedrijf Extreme Fliers is onder vuur komen te liggen nadat het bedrijf onlangs teleurstellende videobeelden liet zien van de nog te lanceren Micro Drone 4.0. Ten behoeve van de ontwikkeling van de drone haalde het bedrijf vorig jaar bijna 2 miljoen euro op via crowdfundplatform Indiegogo. De drone had eigenlijk al in juni 2019 uitgeleverd moeten worden aan de eerste backers.

Forse vertraging

De crowdfundcampagne voor de Micro Drone 4.0 ging in januari 2019 van start. Extreme Flyers beloofde een lichtgewicht drone te gaan ontwikkelen die ondanks het kleine formaat en lage prijs een hoge videokwaliteit zou kunnen leveren. In de promotievideo werden de beelden van een prototype van de Micro Drone 4.0 zelfs vergeleken met luchtbeelden gemaakt door een Inspire 2.

In totaal werd het project door 14.256 mensen financieel ondersteund. Bij elkaar werd er € 1.601.127 opgehaald. De Micro Drone 4.0 is echter nog steeds niet verschenen, terwijl de lancering van de drone oorspronkelijk gepland was voor juni 2019: een forse vertraging dus. Dat leidde op zich al tot veel onrust bij de backers, maar een recente video-update van Extreme Flyers zette de boel nog eens extra op scherp.

Slechte beeldkwaliteit

In de video-update laat Extreme Fliers-oprichter Vernon Kerswell namelijk een shot zien dat gemaakt is met een pre-productiemodel van de Micro Drone 4.0. De beeldkwaliteit is ronduit slecht te noemen: het beeld wordt geplaagd door een lage resolutie, matige stabilisatie, duidelijk zichtbare jello en uitgebeten kleuren.

De commentaarsectie op de pagina van de crowdfundactie puilt inmiddels uit van de negatieve commentaren. Er werden al ruim 7.000 reacties geplaatst, waaronder flink wat kritische geluiden:

“Dit apparaat een vliegende aardappel noemen is een belediging voor aardappelboeren”

“Het verschil tussen de campagnevideo en deze pre-productie video is onthutsend”

“De videokwaliteit zou superstabiel zijn – ik heb de demo gezien, en het is niet zo”

“Kunnen jullie mijn geld terugstorten – de videokwaliteit is net zo slecht als die van een speelgoeddrone”

Rel op Twitter

Inmiddels is de oprichter van Extreme Fliers op Twitter in discussie geraakt met YouTuber Ash Hall, die onlangs een kritische video over de Micro Drone 4.0 plaatste op zijn kanaal DroningOn. Volgens Kerswell zijn de beschuldigingen van Hall ‘ongegrond’ en is hij vanaf het begin al te kritisch geweest over het product. Ook beschuldigt Kerswell DroningOn van partijdigheid, als gevolg van zijn vermeende betrokkenheid bij DJI.

Kerswell benadrukt dat ‘crowdfunding iets anders is dan winkelen’ en dat de productie van de drone begint zodra de fabrieken in China weer geopend worden. Volgens Kerswell is het bedrijf continu transparant geweest over de vertragingen. Kerswell stelt dat de videokwaliteit nog verbeterd zal worden, alhoewel de oorspronkelijk beloofde 12 megapixel camera is ingeruild voor een exemplaar met 5 megapixels.

Crowdfunddrones vaker problematisch

De beslommeringen rondom de Micro Drone 4.0 doen denken aan eerdere problematische crowdfundcampagnes voor drones, met als meest dramatische voorbeeld de mislukking van de Zano Drone. Bij die campagne werd ruim 3 miljoen dollar opgehaald maar uiteindelijk draaide de ontwikkeling van de Zano Drone op niets uit en moest het bedrijf faillissement aanvragen.

Maar het debacle rondom de Zano Drone staat helaas niet op zichzelf. Talloze andere crowdfundcampagnes voor drones liepen slecht af, zoals je in deze special kunt lezen. Het is te hopen dat Extreme Fliers hun beloften nakomt en spoedig op de markt komt met een drone die de eerder gemaakte beloften waarmaakt. Anders wordt de Micro Drone 4.0 het zoveelste voorbeeld in de lijst van mislukte crowdfunddrones, ondanks de lessen die geleerd zijn uit het falen van Zano Drone.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Crowdfundproject Micro Drone 4.0 onder vuur wegens vertraging en slechte beeldkwaliteit

 • Ido Fresco

  Naar aanleiding van de Micro Drone 4.0, het is inmiddels bijna eind oktober 2020 en de drone is nog steeds niet geleverd. Dhr Vernon Kerswell beloofd van alles zegt dat de productie bijna klaar is voor verscheping. Inmiddels heb ik een zaak aanhangig gemaakt bij een Small Court in Londen, om mijn
  ingelegde geld US$ 265,== terug te krijgen. Wij zijn er van overtuigd dat deze fantast/oplichter de drone nooit zal leveren. Dit was gekocht voor levering juni 2019!!!
  Misschien iets om wederom te plaatsen op jullie site??
  m.vr.gr.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier