Nieuws

Drones van Parrot kunnen dankzij AI-integratie schaapjes tellen (en nog veel meer)

Dankzij een recent aangekondigde samenwerking met AI-startup RIIS kunnen de drones van Parrot binnenkort worden ingezet voor het uitvoeren van allerhande taken het opsporen van beschikbare parkeerplekken, geautomatiseerde inspecties van zonnepanelen en beveiligingstoepassingen. Om te demonstreren waartoe de technologie in staat is hebben de bedrijven een app gelanceerd waarmee automatisch vee geteld kan worden. 

Machine learning gekoppeld aan drones

RIIS is een ontwikkelaar van machine learning apps waarmee uiteenlopende zaken geautomatiseerd kunnen worden. De apps worden gevoed door camerabeelden, waarna op basis van beeldherkenning door middel van Google’s TensorFlow-platform bepaalde acties ondernomen kunnen worden. Denk aan het markeren van afwijkingen of het tellen van objecten. 

De technologie die RIIS ontwikkelt leent zich perfect om gecombineerd te worden met camera’s in drones. Dat besef leidde tot een samenwerkingsverband met de Franse dronebouwer Parrot. Volgens de twee bedrijven levert de combinatie van drones en artificial intelligence talloze mogelijkheden op. 

‘Immens potentieel’

In een technische whitepaper doen Parrot en RIIS uit de doeken hoe de ANAFI drone met behulp van Parrot’s open-source Ground SDK gekoppeld kan worden aan de apps van RIIS. De bedrijven willen aanvankelijk de mogelijkheden gaan verkennen in en rond stedelijke gebieden, zoals crowd monitoring, inventarisatie van opslagloodsen, inspecties van zonnepanelen en antennemasten, surveillance en tal van andere toepassingen. 

“Onze recente samenwerking met Parrot illustreert perfect het immense potentieel van het ontwikkelen van apps voor het ANAFI-drone-platform van Parrot”, aldus RIIS CEO en oprichter Godfrey Nolan. “Met de kracht van AI en machine learning-apps voor Parrot-drones kunnen we nieuwe oplossingen bieden voor dure en tijdrovende uitdagingen.”

Cattle Counter

Een eerste voorbeeld van hoe de drones van Parrot geautomatiseerd een taak kunnen uitvoeren op basis van AI is de app Cattle Counter, beschikbaar voor Android. Na het lanceren van de app hoef je alleen de grenzen van een weiland op te geven waarna de drone automatisch het gebied overvliegt en doorgeeft hoeveel koeien of schapen er geteld zijn. 

Natuurlijk is Cattle Counter maar een zeer eenvoudig voorbeeld, met een beperkte bruikbaarheid. Maar de app geeft een goed idee van waar de technologie toe in staat is. Zeker als er met de Europese regelgeving voor drones meer mogelijkheden komen om nabij bebouwing te vliegen voorzien we talloze Smart City mogelijkheden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drones van Parrot kunnen dankzij AI-integratie schaapjes tellen (en nog veel meer)

  • Leuk dat zoiets binnenkort ook met andere aanbieders kan: al ruim een jaar kan dit met DJI SDK ondersteunde drones in combinatie met Windows 10 en Windows. ML (waar je getrainde modellen in andere formaten ook moet kunnen gebruiken) ook al. Moet het nog steeds eens proberen..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier