Nieuws

Saxion krijgt subsidie voor ontwikkeling van autonome security drone

Het lectoraat Mechatronica van de Hogeschool Saxion heeft een subsidie toegekend gekregen voor de ontwikkeling van een autonoom vliegende drone die bij noodsituaties ingezet kan worden om snel overzicht te verkrijgen. De bedoeling is dat de drone 24/7 in een box standby staat en op afroep poolshoogte kan gaan nemen. Politie, brandweer en Rijkswaterstaat zijn als launching customers aan het project verbonden.

BEAST

De subsidie is toegekend aan project ‘BEAST’, kort voor Towards the first and Best EU-approved Autonomous Security drone for BVLOS flighT. Centraal staat de ontwikkeling van drone-technologieën die voldoen aan de nieuwe EU-droneregelgeving en die ervoor zorgen dat beveiligingsdrones autonoom en buiten het zicht van de operator (BVLOS) kunnen opereren. Het omvat ook het uitrusten van drones met intelligente fail-safe mogelijkheden en hulpmiddelen ten behoeve van de integratie met het bemande luchtverkeer.

Het doel van het project is om een drone te ontworpen die hulpdiensten bij noodsituaties helpt te bepalen welke en hoeveel hulpverlening nodig is door politie, brandweer, ambulance en Rijkswaterstaat. Het streven is om de autonome drone binnen 2 minuten bij het incident aanwezig te laten zijn, die vervolgens met een aantal sensoren (zoals een camera) de ernst van de situatie scant en dit terugkoppelt aan de hulpdiensten. Het is de bedoeling dat de drone 24/7 standby kan staan.

Naast de ontwikkeling van de drone zelf is er in het project ook uitgebreid aandacht voor de procedurele aspecten in de context van de nieuwe Europese drone-regelgeving. Daartoe wordt er een SORA opgesteld, is er voorzien in pre/in/post-flight analyses en wordt er werk gemaakt van een Light UAS Operator Certificate (LUC).

BEAST is een vervolg op het Next Level project, dat leidde tot een eerste prototype van een dronebox van waaruit een security drone automatisch kan opstijgen om een missie uit te voeren. Dat project werd in mei 2019 afgerond.

Partners

De dronetechnologie wordt ontwikkeld in samenwerking met Avy, Acecore Technologies en Microflown AVISA. DRONExpert Netherlands, Machinefabriek Boessenkool en Drone4Agro zijn betrokken in de rol van service provider. De benodigde kennis op het gebied van regelgeving komt van Drone Flight Company en AirHub.

Het project is in februari van dit jaar van start gegaan en loopt tot half februari 2022. Naast Saxion zijn ook Space53, TValley, NHL Stenden / ECNO en Universiteit Twente betrokken bij het onderzoek. In totaal heeft Saxion 3,3 miljoen euro aan RAAK-subsidies toegezegd gekregen. Naast het droneproject gaat dit geld naar tien andere projecten op het gebied van maatschappelijk relevante technologieën.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier