Foto’s van opvolger DJI Mavic Air uitgelekt

Het lijkt erop dat DJI binnenkort met een opvolger van de Mavic Air op de proppen komt. Via de Chinese twitteraar @OsitalV zijn er namelijk foto’s uitgelekt van een toestel dat nog het meest lijkt op een kruising van de Mavic 2 en de Mavic Mini. Wat nog ontbreekt zijn geruchten over de specs van de Mavic Air 2, maar het ligt voor de hand dat de drone gaat beschikken over een 4K camera en een vliegtijd van ruim 20 minuten biedt.

Tussen Mavic Mini en Mavic 2

Wie de foto’s bekijkt ziet een drone die qua formaat het midden lijkt te houden tussen de Mavic Mini en de Mavic 2, de twee modellen die DJI momenteel het meeste verkoopt. Waarschijnlijk wordt het nieuwe toestel gepositioneerd als de opvolger van de Mavic Air, die begin 2018 op de markt verscheen en inmiddels ietwat verouderd begint te raken.

Camera

Op één van de uitgelekte foto’s is de cameramodule zichtbaar. Deze is duidelijk gimbalgestabiliseerd. Over cameraspecs valt nog weinig te zeggen, maar we verwachten zeker 4K videoresolutie. De beeldkwaliteit zal ongetwijfeld verbeterd zijn ten opzichte van voorganger Mavic Air, met een bitrate van minstens 100 Mbps en mogelijk 50/60 fps. Helaas is de voorzijde van de drone niet in beeld gebracht, zodat we verder geen uitspraken kunnen doen over de camera anders dan dat deze qua ontwerp een beetje lijkt op die van de Mavic 2 Pro.

Vision positioning en low-noise props

De nieuwe Mavic drone is in ieder geval voorzien van low-noise props. Dat zou een welkome verandering zijn, want de eerste generatie Mavic Air is aardig luidruchtig, met een snerpend zoemgeluid. Ook is de nieuwe Mavic Air voorzien van sensoren voor vision positioning, waarmee de drone ook tijdens indoor gebruik zijn positie kan aanhouden.

Obstakeldetectie

Aan de achterzijde van de drone zijn sensoren voor de obstacle avoidance zichtbaar, die de Mavic 2 ook heeft. Het ligt voor de hand dat deze sensoren ook aan de voorzijde terug te vinden zijn. Naast het ontwijken van obstakels spelen deze sensoren ook een rol bij slimme vliegfuncties zoals ActiveTrack.

Controller

De controller heeft een opmerkelijke metamorfose ondergaan. De modeschakelaar zit nu op de bovenkant van de controller. Het lijkt erop dat de telefoon nu aan de bovenkant bevestigd moet worden. Daarmee slaat DJI een nieuwe weg in voor wat betreft de Mavic-serie controllers.

Overige specs

Helaas zijn er verder nog geen specs uitgelekt over de Mavic Air 2. We kunnen dus alleen een aantal ‘guestimates’ doen.

 • Productnaam: DJI Mavic Air 2, of gewoon ‘DJI Mavic’
 • Vliegtijd: tussen de 20 en 25 minuten
 • Camera: 4K video, 12 megapixel foto’s, 1/2.3″-formaat sensor
 • Gimbal: drie-assig gestabiliseerd
 • Obstakeldetectie: in voor- en achterwaartse vliegrichting, wellicht 360º
 • Aandrijving: brushless motoren met low-noise props
 • Positionering: GPS en Vision Positioning System (VPS)
 • Vliegmodi: Normal, Tripod, Sport mode
 • Intelligent Flight Modes: verbeterde ActiveTrack, nieuwe QuickShots
 • Gewicht: tussen de 400 en 500 gram
 • Nieuw: ADS-B In (waardoor de drone waarschuwt voor naderende bemande luchtvaartuigen, mits die zijn uitgerust met ADS-B Out)
 • Prijs: tussen de 500 en 700 Euro (of 600-800 Euro voor de Fly More Combo)

Onduidelijk is nog of de nieuwe drone al voldoet aan de nieuwe CE producteisen voor drones, waaraan alle nieuwe drones die in de EU worden verkocht per 1 juli 2022 moeten voldoen.

Wat denk jij? Zien we hier inderdaad de opvolger van de Mavic Air? Welke features verwacht jij terug te zien, en zou je geneigd zijn om dit ’tussenmodel’ aan te schaffen?

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Foto’s van opvolger DJI Mavic Air uitgelekt

 • 13 maart 2020 om 15:54
  Permalink

  De DJI Mavic Air remote controller heeft de naam Mavic Air op de controller staan, en is net zo klein ensimpel als die van de Spark. Het lijkt mij eerder een nieuw model, of een standaard Mavic 3, dan een Air 2. Net als de Spark geen opvolger heeft met dezelfde naam, is dat misschien voor de Air ook niet het geval. Ik vind hem vrij dik (hoog) voor een Air. Allemaal speculatie natuurlijk. De Tripod switch op de controller zou voor mij een welkome toevoeging zijn.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier