Belgisch bedrijf gaat software voor managen van dronevluchten aan Canada leveren

Het Belgische bedrijf Unifly gaat software waarmee dronevluchten gemanaged kunnen worden leveren aan de Canadese luchtverkeersleider NAV Canada. Dronepiloten kunnen via het systeem zien waar het veilig is om te vliegen en dronevluchten inplannen en beheren. De deal maakt deel uit van een strategische samenwerking tussen de twee bedrijven.

UTM

De deal omvat het installeren, onderhouden en uitbouwen van het Unmanned Traffic Management (UTM)-systeem dat Unifly in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Het systeem stelt dronepiloten in staat om via een app of een browser informatie over het luchtruim te bekijken en om vluchten in te plannen en te managen. Ook kan de software door bedrijven gebruikt worden voor het loggen van vluchten van verschillende piloten en toestellen.

“Na een grondige analyse van de markt hebben we voor Unifly gekozen vanwege de geavanceerde technologie en internationale track record. Deze nieuwe applicatie is een essentieel onderdeel van onze nationale dronestrategie en betekent een stap voorwaarts voor luchtverkeersveiligheid en technologische innovatie in het Canadese luchtruim”, stelt Mark Cooper van NAV Canada in het persbericht.

De bedoeling is dat drone-operaties in gecontroleerd luchtruim eenvoudiger kunnen worden aangevraagd door daartoe bevoegde operators. Ook moet de invoering van het systeem de veiligheid verhogen tijdens reguliere VLOS operaties. Gezien de meertaligheid in Canada zal de interface van de software beschikbaar komen in het Engels en in het Frans.

Over Unifly

Unifly werd in 2015 opgericht. In juni van 2016 haalde de startup geld op bij de Vlaamse overheid, en daar kwam in de tweede helft van dat jaar een tweede investeringsronde overheen. In juli 2019 kondigde Unifly een nieuwe investeringsronde van €17 miljoen aan.

Het systeem van Unifly is al in gebruik in België, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Japan en Malawi. Het bedrijf deed waarschijnlijk ook mee aan een recente tender van Luchtverkeersleiding Nederland, maar daar kwam het systeem van Altitude Angel als favoriet uit de bus.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier